— Jeg har fått et nytt brev nå i dag. Politiet skal komme ned og åpne det og sjekke fingeravtrykk. Dette føles ikke noe greit i det hele tatt, sier Lillesand-ordfører Arne Thomassen.

Det var Lillesandsposten som først omtalte hatbrevene til ordføreren.

Her er Arne Thomassen påført Hitler-bart. I et annet brev ligger en "kannibal-vits": "Hva er dagens rett?" "Ordføreren. Faksimile fra Lillesandsposten

— Jeg trodde kanskje at det ikke skulle gå så veldig innpå meg. Men jeg kjenner at det tapper meg for energi. Jeg synes dette er ufint. Her er det ønske om at jeg ikke skal leve noe særlig lenger, sier han til Fædrelandsvennen.

De anonyme brevene ordføreren har mottatt, har et svært grovt innhold. I flere av dem blir Thomassens kreftsykdom tatt opp, og han blir ønsket over «til de evige jaktmarker». Det blir antydet korrupsjon og at han har kjøpt seg forbi sykehuskøene.

Thomassen har også fått tilsendt bilder og tegninger der han er utstyrt med «Hitler-bart» og nazisymboler.

Politiet etterforsker

I det siste har også andre fått tilsendt brev om Thomassen. Både kommunen, fylkesmannen og et styremedlem i Lillesand Høyre har vært mottakere.

Vi ser alvorlig på saken.

Onsdag tok Thomassen med seg hele bunken av brev til lensmannskontoret i Lillesand og leverte inn en anmeldelse.

— Vi ser alvorlig på saken og jobber med vitneavhør. Utover det ønsker vi ikke kommentere saken, sier etterforskningsleder Leif Ole Saanum ved Lillesand lensmannskontor.

Les også:

— Vondt

— Jeg tenker at i vårt gode, demokratiske samfunn kan vi være uenige med hverandre på en ryddig måte. Vi kan stå fram i full offentlighet. Det er ytringsfrihet, folk kan få skrive det de vil. Det må vi tåle, sier ordføreren.

Jeg synes det er vondt å tenke på at det er mennesker som synes at jeg er så forferdelig.

— Og for meg som ordfører er det klart at den terskelen er høyere enn for andre. Men nå var jeg kommet til et visst punkt med disse 18 brevene — og når det ligger enda ett på kontoret som politiet skal være med og åpne, så er belastningen blitt ganske stor, sier Thomassen.

Hendelsen får han til å bekymre seg over fremtidig rekruttering til politikken.

thomassen_arne3.jpg Foto: ERLEND OLSBU

— Jeg er bekymret for hvordan vi skal klare å rekruttere jenter og gutter til politikken når de ser at man i en rolle som jeg har, blir utsatt for slike ting. Det har vært tøft med mange harde leserinnlegg også. Men det må jeg håndtere, når folk står fram i åpenhet. Men når de kommer på denne måten, hvor det ene brevet er verre enn det andre, så er det ille.

— Jeg synes det er vondt å tenke på at det er mennesker som synes at jeg er så forferdelig, sier han.

Les også:

— Løpt etter

Thomassen tror at det mest sannsynlig er en, kanskje to personer som står bak hatbrevene.

— Mistanken går i en spesiell retning, og jeg ble nå oppringt av en person som hadde lest i Lillesandsposten og kunne se hvem det var ut fra brevene. Så jeg har anmeldt en navngitt person.

Sjikanen har ifølge ordføreren vart i omkring to år.

— Det var også tendenser tidligere enn to år tilbake. Jeg har opplevd ganske mye skittkasting og mennesker som har løpt etter meg i gata. De menneskene må ikke vinne fram, sier Thomassen.