GUAYAQUIL/KRISTIANSAND: — Alt er bra med oss, men det var en skremmende opplevelse for de fleste av oss. Jordskjelvet var kraftig, og det varte i nesten 50 sekunder, sier Lene Wennerberg.

Hun og ektemannen Lars Iver Wenneberg befant seg i byen Guayaquil i Ecuador, sammen med barna Nelly Andrea (9), Natanael Iver (6) og Nikoline (4).

De er utsendt fra Misjonsalliansen, og har vært der siden januar.

— Lene var hjemme med ungene, mens jeg var i butikken da det skjedde. Plutselig begynte alt å riste. Ting falt ut av hyllene, og grunnen begynte å gynge, sier Lars Iver.

LES OGSÅ: 235 døde i jordskjelvet

Han forteller videre at det var en rar stemning ute på gata, og han fortet seg hjem til resten av familien.

— Jeg og barna kom oss ut i bakgården, og vi satte oss langt unna murene. Rundt oss hørte vi bilalarmer og sirener. Når grunnen du står på, som vanligvis er trygg, begynner å gynge - ja, da blir det ganske ekkelt, sier Lene.

Store materielle skader

— De vi har hatt kontakt med som vi kjenner her nede, har det bra. Bebyggelsen i byen vi bor i har fått store materielle skader, men det er lenger nord at jordskjelvet har rammet hardest. Fortsatt er det unntakstilstand i landet, forteller ekteparet.

Jordskjelvet som traff kysten i 20-tiden, ble målt til 7,8 i styrke. Ifølge NTB var jordskjelvet så kraftig at det kunne merkes rundt 17 mil unna i hovedstaden Quito, der strømmen og mobildekningen var borte i en periode. Flere bygninger svaiet og redde innbyggere løp ut i gatene. Politiet og nasjonalgarden er mobilisert for å opprettholde ro og orden.

Folk ser på en ødelagt bygning i kystbyen Manta. Foto: Reuters / NTB scanpix

Det er meldt om minst 36 etterskjelv på opptil 6 i styrke som har rystet regioner flere steder i landet, blant annet i provinsene Manabi og Guayas, der de materielle skadene er store, melder NTB.Myndighetene frykter at tallet på antall omkomne vil stige når det foreligger meldinger fra de hardest rammede områdene.

Søndag morgen er det rolig i nabolaget til familien Wennerberg.

— I går kveld hørte vi sirener hele tiden, men nå er det ganske stille. Mange trakk ut på gata da jordskjelvet startet. Blant annet var det en bro som kollapset og raste ned på flere biler. Folk er kanskje litt redde for å gå ut i dag, sier Lene.

Når grunnen du står på, som vanligvis er trygg, begynner å gynge - ja, da blir det ganske ekkelt.

Nordmenn samles

Ekteparet forteller videre at flere av de norske fra Misjonsalliansen skal samles i løpet av dagen.

— Vi vet ikke hvordan de neste dagene blir. Misjonsalliansen er jo ikke en nødhjelpsorganisasjon, men vi skal bidra med det vi kan. Flere av de lokale ansatte har familier i nord. I går var det problemer med å få ringt ut, så mange er nok usikre på hvordan det står til med familiene sine.

Et sammenrast hotell i Manta. Foto: Reuters / NTB Scanpix

— Her i landet bor folk veldig tett. Landet har også blitt rammet av El-Nino-været, og det er de svakeste som rammes. Nå har 77 mennesker omkommet. Det er forferdelig mange mennesker, sier Lene. Søndag kveld hadde dødstallet steget til 235, opplyser landets visepresident Jorge Glas.

Andreas Andersen, generalsekretær i Misjonsalliansen, opplyser at de har hatt kontakt med sine norske medarbeidere i Ecuador.

— Informasjonen vi har fått, går på at alt står bra til etter forholdene. Selv om man ikke er direkte rammet, er det en svært dramatisk situasjon for alle sammen. En situasjon som gjør at man kan føle utrygghet.

I tillegg til utsendingene, har de en rekke volontører som jobber frivillig.

— Vi har også flere nasjonale medarbeidere, partnere, samt en bank med flere ansatte. Foreløpig har vi ikke oversikt over hvor mange som eventuelt er rammet, men det undersøker vi nå utover dagen, sier Andersen, og tilføyer:

— Det blir naturlig for oss å bidra med hjelp, gjennom våre partnere, samt gjennom banken vår.