Etter at han bitte lille julaften stilte spørsmålet «Applauderte du asylbrannen?», har leserinnlegget hans oppnådd rundt 90.000 sidevisninger — nesten fire ganger så mange som det nest mest leste innlegget på fvn.no i år.

— Jeg hadde regnet med noe trafikk. Men dette er helt vilt. For har tydeligvis meninger om flyktningstrømmen, sier 21-åringen fra Vanse, som sitter i Farsund kommunestyre og Vest-Agder fylkesting for Ap, er AUF-leder i Vest-Agder og som i høst ble valgt inn i Agder og Telemark bispedømmeråd.

Begge deler

«Du er redd fordi du ikke kjenner dem. Det er mange av dem jeg heller ikke kjenner. Og jeg er også av og til redd. Men jeg er ikke redd for de menneskene som kommer. Jeg er redd for deg. Jeg er redd for dine ekstreme holdninger».

Vi kan nemlig ta for gitt at ikke alle er krigere, men tvert imot moderate og harmløse medmennesker

- Dette er utklipp av teksten din. Hva slags respons har du fått?

— Overveiende positive. Men også en del grums. Jeg var forberedt på det, og synes det er viktig å få alle typer meninger til overflaten. Det er farligere å legge lokk på dem. Da er det også vanskeligere å forebygge ekstremisme.

- Svarer du alle som er uenige med deg?

— Jeg svarer ikke på personangrep, bare på ærlige spørsmål som stilles på Facebook

Listhaug

- Med adresse til alle som er redde for hva strømmen av flyktninger kan føre til, skriver du at også du er redd.

— Ja. Men jeg er redd fordi det finnes ekstremister der ute som ønsker å spre frykt, splitte folk og sette dem opp mot hverandre. Mot dette vil jeg kjempe med alt som står i min makt.

Kai Steffen Østensen er fylkesleder i Vet-Agder AUF, kommunestyremedlem i Farsund og fylketingsrepresentant i Vest-Agder for Ap. Foto: Lars Hollerud

— Hva tenker du om at innvandrerfiendtlige partier har økende tilslutning i flere land og at vår egen integreringsminister Sylvi Listhaug varsler strengere innvandringspolitikk?

— At jeg er mer bekymret for høyrebølgen enn for bølgen av flyktninger. Listhaug driver med mye retorikk. Jeg forventer at hun forholder seg lojalt til forliket regjeringspartiene inngikk med Venstre, KrF og Arbeiderpartiet noen uker før jul.

- Bør Norge ha vidåpne grenser?

— Det er ingen løsning. Vi kan ikke ta imot alle og må prioritere dem som bokstavelig talt flykter for livet. Vårt land er forpliktet til å vise solidaritet med medmennesker i nød. Så får arbeidsinnvandrere komme i andre rekke. Om 20 år kan situasjonen være motsatt. Hva da, om for eksempel USA stenger døra for nordmenn som banker på? Det kan være en nyttig øvelse å tenke seg selv i andres sko. Etter mitt syn fører EU en dårlig utenrikspolitikk. Det gir ingen mening at Tyskland skal ta imot 800.000 asylsøkere, samtidig som Ungarn og Slovenia stenger sine grenser.

Alene

- Har du tenkt på at IS-krigere kan være blant dem som får opphold i Norge?

— Det kan skje. Og ingen kan garantere at det ikke finnes IS-sympatisører i Kristiansand eller Vest-Agder, for den saks skyld. Uansett må ikke alle skjæres over én kam. Vi kan nemlig ta for gitt at ikke alle er krigere, men tvert imot moderate og harmløse medmennesker.

- Hva er ditt viktigste oppdrag i politikk og bispedømmeråd?

— Å tale medmenneskers sak. Det aller farligste for et menneske er å bli stående utenfor.