FARSUND: En 23 år gammel mann bosatt i Lyngdal er funnet skyldig i medvirkning til grovt tyveri.

Han sto i slutten av januar tiltalt for tyveriet av varer til en verdi av 1,7 millioner fra Storm-butikken i Lyngdal i 2011. ## Dømt til fengsel

23-åringen er i Lister tingrett idømt fem måneders ubetinget fengsel, i tillegg til at han må betale en betydelig erstatning til butikkens forsikringsselskap.

Til sammen kommer erstaningsbeløpet på i overkant av en halv million kroner.

Fra før av er minst én annen dømt for medvirkning til tyveriet. Denne personen ble dømt til fem måneders ubetinget fengsel.

Selv om de aller fleste klesplaggene kom til rette, måtte disse selges etter tyveriet til svært reduserte priser som forsikringsselskapet måtte dekke mellomlegget for.

Forbeholden tilståelse

I rettssaken tilsto 23-åringen å ha medvirket til tyveriet, men retten påpeker i sin vurdering at "tilståelsen fremstår (...) som noe forbeholden med hensyn til tiltaltes grad av medvirkning".

De viser også til at den tiltalte ga sin tilståelse først etter at han hadde fått beskjed om at de andre involverte i saken hadde forklart seg, og etter at den tiltaltes bror ba tiltalte om å forklare seg til politiet.

Årsaken til at det har tatt lang tid før rettssaken har kommet opp, er at den først ble berammet som en tilståelsessak våren 2012. Retten mente imidlertid at det ikke kunne avsies dom i saken, og sendte den tilbake til påtalemyndigheten. "Det gikk deretter om lag seks måneder før tiltale ble tatt ut", skriver retten i dommen.

Vitner møtte ikke

To av de andre involverte var stevnet som vitner, men unnlot å møte opp. Retten bestemte da at de to skulle pågripes og fremstilles for retten.

Den ene av de to opplyste i sitt vitnemål at han ikke hadde møtt opp fordi "han ikke hadde så lyst til å møte".

Den andre nektet å forklare seg, samt å avgi forsikring. I tillegg var han oppfarene og kom med høylytte uttalelser om at han "faen meg ikke skulle forklare seg".

De to ble i en tilleggsslutning ilagt rettergangsbøter på henholdsvis 5000 og 9000 kroner.

Erstatning

Den tiltalte 23-åringen ble altså dømt til ubetinget fengsel i fem måneder, med fratrekk på sju dager for utholdt varetekt.

Han må også betale i overkant av en halv million kroner i erstatning til butikkens forsikringsselskap.

I tillegg må han betale erstatning pålydende 6000 kroner til butikkens eier.

23-åringen slapp imidlertid å betale saksomkostninger.