FLEKKEFJORD: — Årsaken til at trailersjåfører kjører seg vill på veier i Norge, er at veiene her i landet er merket med feil farge i GPS-systemene. Riksveiene våre er nemlig merket med samme farge som hovedveiene på kontinentet.

Det mener Knut Arild Nordli, faglærer i transportfag og daglig leder ved Flekkefjord Opplæringssenter, som blant annet driver opplæring av tungtransportsjåfører.

Fast i ett døgn

Tirsdag skrev Fædrelandsvennen om en polsk trailersjåfør som sto bom fast i snøen i ett døgn på en skogsvei i Marnardal, etter at GPSen hans villedet ham.

— På Sørlandet har vi hatt flere tilsvarende episoder, særlig ved grensen til Rogaland. Flere trailersjåfører kjører for eksempel av E 39 og velger veien mot Sokndal, selv om dette ikke er et ideelt valg, sier Nordli.

Velger feil

Faglæreren utdyper fargeproblemene på GPSen:

— Hvis en sjåfør kommer fra autobahn i Tyskland, så er hovedveiene for eksempel blå på GPSen. Når sjåføren kommer til Norge, så er riksveiene blå, mens hovedveiene har en annen farge, sier Nordli.

Trafikklæreren sier at konsekvensen blir at sjåføren ofte kjører av de norske hovedveiene, og velger riksveiene, fordi sjåføren tror at riksveien er hovedveien.

— Jeg har selv kjørt rundt på veiene i Europa, og man ser med en gang at fargemerkingen er feil når man kommer til Norge. Hvorfor er ikke veiene i GPS-systemene fargemerket på samme måte i Norge som på kontinentet? spør faglæreren, som sier han ikke har kunnskap om andre land har tilsvarende problemer med fargemerkingen.

- Veidirektoratet bør gripe inn

- Hvem har ansvaret for feilmerkingen?

JOBBET FOR FULLT: Det var først da Viking kom til stedet tirsdag, at den polske traileren ble trukket løs fra snømassene på skogsveien i Marnardal. Foto: Werner Grimestad

— Det er de som produserer GPSene. Veidirektoratet burde henvendt seg til produsentene som merker feil. Feil fargemerking gjør jo at trailersjåfører stadig kjører seg vill, mener Nordli.Han er usikker på om samtlige GPS-produsenter merker norske veiene med feil farge.

- Kjører med billige GPSer

Nordli mener også at billige GPSer i trailerne, som er ment for personbiler, ikke gir tilstrekkelig informasjon om veiene. GPSer som er tilpasset tyngre kjøretøy, gir blant annet informasjon om bredden på den aktuelle veien, samt høyde- og lastbegrensninger.

— Noen trailersjåfører forsøker å kjøre utenom bomstasjonene. Det er også en årsak til at enkelte sjåfører havner på ville veier, tilføyer trafikklæreren.