Tirsdag ble et dødsbo solgt 2,2 millioner over takst på Bekkestua i Bærum. Huset ble bygget i 1959, og har ikke blitt pusset opp siden da.

— Det har vært en voldsom interesse for huset helt siden det ble lagt ut, og mange var med i budrunden, sier Odd Bruusgaard, selger og advokat i Advokatfirma Caprino.

Verditaksten på 4,3 millioner kroner viste seg å være altfor lav i forhold til hva markedet ønsket å betale. Huset gikk for hele 6,5 millioner kroner.

- Taksten er for lav

— Det er et totalrehabiliteringsprosjekt. Det er snakk om lekkasjer fra taket, drenering og kanskje etterisolering. I tillegg må det gjøres noe med alle innvendige flater og våtrom. Noen jeg har snakket med mener at rehabiliteringen kan komme til å koste omtrent det samme som et nytt hus, men jeg har ingen formening om hva rehabiliteringen kan komme til å koste, sier Bruusgaard.

- Hvordan kunne denne boligen gå 2,2 millioner kroner over takst?

— Det kan du spørre om. Taksten er jo for lav, og taksten skal jo reflektere det markedet vil gi. Markedet er villig til å betale mye, og det er veldig vanskelig å sette takst på et objekt som dette, sier Bruusgard.

Han peker på at strøket er populært, og at det er flere som vil flytte til Bekkestua enn det er hus til salgs.

— I tillegg er det en fin tomt med et flott utsyn, sier Bruusgaard.

- Det er dels svikt i tak og vegger, alle overflater innvendig må fornyes; gulv, vegger og tak, samt at kjøkken, bad og sanitæranlegg må fornyes, sier takstmann.

— Alle rom må pusses opp

Takstmann Per Egil Ilsaas takserte og utformet en boligsalgsrapport med verdiansettelse for huset på Bekkestua, og mener taksten er riktig.

— Etter mitt skjønn og erfaring som takstmann i 25 år var 4,3 millioner riktig takst for denne boligen. Det har sammenheng med at dette er et totalt rehabiliteringsprosjekt, som har stort behov for oppussing og et stort påkostningsbehov.

— Det er dels svikt i tak og vegger, alle overflater innvendig må fornyes; gulv, vegger og tak, samt at kjøkken, bad og sanitæranlegg må fornyes, sier Ilsaas.

I tillegg er det stor forskjell på byggeteknikken i huset og dagens bygninger etter gjeldende forskrifter, spesielt når det gjelder isolasjon, forklarer Ilsaas.

Huset på Bekkestua gikk 2,2 millioner over takst til tross for at det må totalrehabiliteres.

— Jeg har tatt hensyn til alle disse forholdene i vurderingen. Fradraget i den tekniske vurderingen i verdiberegningen er 1,85 millioner kroner, og når dette beløpet er investert i boligen, er man mer i nivå med salgssummen.

— Her er det rett og slett slik at markedet oppfatter at de kan få en rimelig bolig til bra beliggenhet, og så blir det en heftig budrunde. Når folk oppfatter at mange er interesserte, opplever de boligen som attraktiv, sier Ilsaas.

— Folk reagerer som dette på denne typen markedsføring, og folk tror det er enklere å gjøre i stand oppussingsobjekt enn det egentlig er.

Alle våtrom i huset må rehabiliteres.

— Kjøperne betaler nok for tomta

Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret, mener det er beliggenheten som kan gi huset på Bekkestua en pris på 6,5 millioner kroner.

— 6,5 millioner høres mye ut for dette objektet. Det kan bli et temmelig omfattende prosjekt, og kvadratmeterprisen hvis man legger til rehabiliteringskostnader kan bli ganske heftig. Det virker som man har kjøpt huset for å pusse det opp, med tanken «det er her man vil bo», sier Øye.

— Bærum er populært, og det trenger ikke være noe feil med taksten. Kjøperne betaler nok for tomten, utsyn er mye verdt. Når man betaler 6,5 millioner for denne boligen kan det være at det er mer økonomisk å bygge nytt, sier Øye.

Et nytt fenomen i Norge er å betale dyrt for tomten, mens man egentlig bare vil rive huset.

— Det er mange eksempler på at folk kjøper flere hus i nærheten av hverandre, og så river husene for å bygge et nytt. Det er litt unorsk, men vi ser stadig vekk at det er tomten folk vil ha, sier Øye.