KRISTIANSAND: — Vi skal øve oss om og om igjen i å si at vi har verdensledende bedrifter som skaper arbeidsplasser og eksport. Dette er det all grunn til å glede seg over, men det gir noen utfordringer, sa Innovasjon Norge Agders direktør Erling Hellum da han torsdag presenterte Konjunkturbarometeret for Agder.

Det viser at mer enn hver tredje av de 165 milliarder kronene som ble skapt av de 14.000 aksjeselskapene på Sørlandet i fjor kom fra olje- og gassvirksomhet.

Mens 20 prosent av Norges verdiskaping kommer fra oljevirksomheten, gjelder det 35 prosent på Sørlandet.

— Vi har nesten dobbelt så stor oljeøkonomi på Sørlandet som resten av landet, slo Hellum fast da han presenterte Konjunkturbarometeret for Agder 2013. Av hele verdiskapningen til de 14.000 aksjeselskapene på Sørlandet skjer 64 prosent i kristiansandsområdet. For oljenæringen gjelder det 82 prosent.

— Det er en megatrend at Kristiansand blir stadig mer dominerende. Noen kan velge å se det som et problem, men det forteller om Kristiansands rolle for Agder som helhet, sa NHO Agders seniorrådgiver Trond Madsen.

Todeling

Hellum konstaterte at det er en økende todeling av næringslivet i landsdelen.

— Det er stor forskjell mellom bedriftene i og utenfor oljenæringen, mellom bedrifter langs kysten og i innlandet og mellom Agderbyen og flankene, sa Hellum.

Bildet er sammensatt av at mange bedrifter utenfor oljenæringen planlegger færre ansettelser, flere permitteringer og regner med flere oppsigelser, mens bedriftene i oljenæringen har problemer med å rekruttere nok folk.

— Særlig har bygg- og anleggsbransjen store problemer med ledig kapasitet, ettersom de store, offentlige byggeprosjektene er ferdigstilt. Bransjen kan få betydelige sysselsettingsutfordringer over tid hvis det ikke skjer en positiv utvikling. Så her er et betydelig handlingsrom som Agder bør utnytte, spesielt til infrastruktur og veibygging, sa Madsen.

Forskjellene øker

Hellum tror todelingen i sørlandsk økonomi kommer til å fortsette.

— Store deler av investeringene i Norge kommer til å gå til oljeindustrien fordi avkastningen og betalingsvilligheten er størst der, og store deler vil gå til Sørlandet. Det innebærer trolig drenering av kapital, arbeidskraft og kompetanse til oljesektoren også i tiden som kommer, sa Hellum.- Følgelig blir hovedutfordringen for Agder å videreutvikle kompetansen til arbeidstakerne så den blir relevant for arbeidslivet, slo Madsen fast.

Hellum påpekte at det ikke bare er oljenæringens skyld at ting går dårlig i andre næringer.

— De mangler markedsorientering og har vært mer opptatt av å selge det de kan produsere enn å produsere det de kan selge. Markedsorientering må bli det nye slagordet for næringslivet framover. Vi må få resten av næringslivet til å bli slagkraftig. For når olja en gang blir borte, er vi avhengige av å ha et knakende godt næringsliv, sa Hellum.

Dette fikk møteleder John G. Bernander til å oppsummere:

— Aldri har det vært større mismatch, aldri har behovet for arbeidskraft vært større, og aldri har det vært vanskeligere å få relevant arbeidskraft. Er det UiA som har feilet? spurte han.