— Du kan skrive at vi skal investere millioner av dollar her. Jeg sier ikke eksakte tall. De som skal gi anbud, trenger ikke vite mer enn nødvendig, ler konsernsjef Jack Belsito.

Vi doblet produksjonen fra 2010 til 2014. Nå skal vi doble på nytt de neste fem årene

Han har flydd over fra Voss of Norways hovedadministrasjonskontor i Midtown på Manhattan, New York. Denne uka er det styremøte i vann-fabrikken på Vatnestrøm. Det er store planer for fabrikken som er 70 prosent norsk og 30 prosent amerikansk eid.

— Vi tar ikke utbyggingsbeslutningen på dette møtet, men vi forbereder den. Over sommeren gjør vi vedtaket, sier konsernsjefen.

Vil doble

Daglig leder John Helge Austgulen (t.v) og konsernsjef Jack Belsito Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Daglig leder ved Voss Productions , John Helge Austgulen, på Vatnestrøm sier det er snakk om å doble fabrikkens produksjonslokaler og lager. I dag er fabrikken på 7.800 kvadratmeter. Utbyggingen kan gi 7.200 nye kvadratmeter. Antall ansatte vil også øke, men det er uklart med hvor mange. Det vil bli flere enn dagens vel 60.— Vi doblet produksjonen fra 2010 til 2014. Nå skal vi doble på nytt de neste fem årene, sier konsernsjef Jack Belsito.

Han har stor tro på bedriften, selv om den stort sett har tapt penger siden starten. De siste 10,15 årene har konsernet tapt over 400 millioner kroner. Rundt 300 millioner står som negativ egenkapital i Voss Production As, som er fabrikkanlegget på Vatnestrøm.

— Vi har prioritert vekst. Skal man lykkes i denne bransjen må man ha volum og bli kjent. I 2014 gikk vi med overskudd. Jeg oppgir ikke nøyaktige tall, men vi tjener penger nå. Det skal vi fortsette med. Vi er blitt et internasjonalt merkenavn, sier Belsito.

Millioner av flasker

Starten på 2015 skal være historisk god, med 25 prosent vekst i forhold til første kvartal 2014.

Konsernsjef Jack Belsito er fornøyd med fabrikken på Vatnestrøm og vil doble produksjonen. Daglig leder John Helge Austgulen gleder seg til byggingen kan starte. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Vi har solgt cirka 18 millioner flasker vann første kvartal. Vi er langt over budsjett både i volum og inntjening, sier konsernsjef Belsito, uten å ville være mer konkret.Han minner om at det på verdensbasis omsettes vann på flaske for 150 milliarder dollar i året. Voss er etter hvert blitt et anerkjent merkenavn i mange land, og han kaller Voss for «super premium» kvalitet og minner om at selskapet henvender seg til et ganske eksklusivt marked.

— Vi skal fortsette med det, og potensialet er enormt. Vi er nå i femti land, men USA, England, De forente arabiske emirater, Kina og Australia er hovedmarkedene. I alle disse fem landene har vi egne salgsfolk, forteller Belsito, før han begynner å skryte av det varme vårværet i Norge.

— Det er forresten alltid bra når jeg er her. Jeg forsøker å komme til *Norge cirka fem ganger i året, sier han.

Glad ordfører

Iveland-ordfører Gro Anita Mykjåland kaller dagens ledelse ved Voss of Norway og Voss Productions gjennom-profesjonell. Hun er glad det satses.

— Vi ble for noen uker siden orientert om utvidelsesplanene. Det er fantastisk. Husk dette er Ivelands største private arbeidsplass, sier hun.

Dessuten vet hun godt at Voss ikke kan flyttes til lavkostland. Vannkilden er og blir på Vatnestrøm.

Jeg har sett betydelig bedre veier enn den opp til Vatnestrøm.

Håper på tog

Denne uka kjører 150 vogntog til og fra Voss-fabrikken.

Konsernsjef Jack Belsito sier dette:

— Jeg har sett betydelig bedre veier enn den opp til Vatnestrøm. Derfor håper jeg inderlig vi kan få transporten over på miljøvennlig jernbane.

Iveland kommune, Voss, Kristiansand Havn og jernbanen er enige om et prosjekt. Til nå har det strandet på motsand i Kristiansand kommune.

Fredag skal prosjektet opp i Areal- og transportutvalget for regionen. Innstillingen er å bruke flere millioner kroner på et nytt sidespor på Vatnestrøm og å ruste opp sporet ut til containerhavna i Kristiansand.

— Vi må lykkes med å flytte tusenvis av vogntog over på jernbane. I dag kjører vogntogene på trange, tett trafikkerte veier fra byen, gjennom Vennesla, til Vatnestrøm og motsatt, sier Iveland.-ordfører Gro Anita Mykjåland.