— Vi kan ikke lenger støtte KrF av gammel vane. Vi må se hvilke partier som leverer på saker som er viktige for oss. KrF risikerer å bli marginalisert og legger nå en rød løper for andre partier, sier Gunnar Jeppestøl, pastor i Filadelfia Vennesla.

På et møte i eldsterådet mandag kveld, bestemte menighetens ledelse seg for å gå videre med planene om å utvide Vennesla Musikkgymnas med 90 elever.

De jobber også videre med planer om en videregående skole i Kristiansand med 90 elever.

Bestyrtet

KrF har gått imot utvidelsen ved Vennesla Musikkgymnas fordi de mener det svekker Vennesla videregående skole.

Gunnar Jeppestøl viser til at KrF også tidligere har vært negative til en utvidelse av Vennesla Musikkgymnas da de ikke fikk permanent reguleringsendring fra forretningsbygg til skole.

Les også:

Når sier altså KrF igjen nei.

— Vi er bestyrtet over at KrF går imot både egne valgløfter og eget program og på denne måten nekter å utvikle oss videre. Filadelfia har 70 på lønningslista og kommunen trenger et variert arbeidsliv og flere arbeidsplasser. Det kunne vi ha bidratt til med utvidelsen, sier Jeppestøl.

Bytte parti

Han mener KrFs velgere må tenke gjennom om de fortsatt vil støtte partiet.

— Våre velgere må nå se på hvem som gir oss anledning til å drive på et kristent verdigrunnlag. Det kan de lese ut av vedtaket i denne saken.

Les også:

— Der var det Frp og deler av Høyre som ville gi dere anledning til å utvide?

— Det stemmer.

— Vil du oppfordre KrF-velger til å stemme på Høyre eller Frp i stedet?

— I min posisjon skal jeg være forsiktig med å drive partipolitikk. Men vi må se på hvilke partier som legger til rette for oss. Disse partiene har vært åpne for at det skal være friskoler. KrF snakker om det i valgkampen og i festtaler, men ikke ellers.

Uenig

KrF mener Jeppestøl tar feil når han sier at KrF går mot sitt eget program.

Det er rett at KrF er for privatskoler, men ikke når det går ut over den offentlige skolen. Det står i vårt partiprogram, sier Daniel Bakken, gruppeleder i Vennesla KrF.

Han sier at de ikke er negative til enhver utvidelse. Det som ble avgjørende for at de sa nei, var at Vennesla Musikkgymnas ville opprette samme tilbud som i dag finnes på Vennesla videregående skole.

Denne skolen har allerede i dag problemer med å få nok elever.

— I dette tilfellet er det snakk om å opprette et tilbud som er i direkte konkurranse mot Vennesla videregående. Hadde de kommet med noe nytt som ikke var i konkurranse, hadde vi selvsagt vært positive, sier Bakken.

Hele landet

Gunnar Jeppestøl er uenig i at de truer den offentlige skolen siden de rekrutterer elever fra hele landet. Men i Vennesla KrF er de ikke sikre på det.

Les også:

— Vi har sjekket med rektorer på andre private skoler. og de mener at vi har rett i vår antakelse om at den offentlige skolen vil bli svekket. Jeg skjønner at de er skuffet, men hadde vi sagt ja, ville vi ha gått mot vårt eget partiprogram, sier Bakken.

Mer aktuelt med ja i Kristiansand

Mens KrF hindret utvidelse i Vennesla, er det mer aktuelt å si ja til 90 plasser i Kristiansand.

Men skal de få starte opp her, må de opprette en ny skole og sette i gang en egen søkerprosess.

Les også:

— Vi vil ta en vurdering når en søknad kommer. Men det er mer robuste skoler i Kristiansand og de tåler konkurranse bedre. Det er mer sårbart i Vennesla, sier Thore Westermoen (KrF), fylkesvaraordfører i Vest-Agder.

Han mener de har vært en støttespiller for Vennesla Musikkgymnas helt siden starten.

— Vi har vært fødselshjelp for skolen og vil holde vår hånd over den som et supplement. Men vi har også ansvar for den offentlige skolen og da må vi vurdere hva som er tjenelig for det totale tilbudet, sier Westermoen.