— Det er ikke langt unna at jeg kan si at jeg hater styrketrening. Jeg synes fortsatt ikke det er noe gøy, sier Martin Thronsen (40) mens han løfter tungt på nærmeste treningssenter.

Mest leste saker

I april i fjor ble han kjent da han sto frem med bar overkropp i magasinet FHM, hvor han er redaktør.

Etter 12 uker med styrketrening og et karbo- og fettfattig kosthold kunne han vise frem sixpacken sin. Det ble en av de mest leste sakene på nettet i fjor.

Han gjennomgikk forvandlingen fra oktober 2011 til januar i fjor. Når vi møter han på treningssenteret har det altså gått nesten ett år siden han var ferdig med trenings- og kostholdsopplegget.

Siden den gang har ikke vekten økt.

— Jeg veier det samme, men klarer ikke å løfte helt det samme. Det indikerer vel at jeg ha mistet noe muskelmasse det siste året. Jeg er dessuten litt mer forsiktig for å unngå skader. En ryggskade nå ville nok ha drept sixpacken for godt, sier Thronsen.

Måtte gi kostråd

MOTIVERT: I høst har Martin Thronsen funnet en ny måte å motivere seg selv på. Siden han elsker å spille fotball, legger han inn styrketrening før fotballtreningen. Foto: Monica Strømdahl

Sixpack-statusen har gjort at både damer og menn gjerne vil ha tips om trening og kosthold.— At jeg skulle bli en som gir råd om det er helt absurd. Fortsatt vet jeg ikke hva en karbohydrat er. Men jeg har fått høre at treningsopplegget mitt har inspirert svært mange menn. Og ikke minst damene deres, som har vist kjæresten sin artikkelen og bildene, sier Thronsen.

Men noen endringer til det bedre har de 12 ukene i fjor ført til.

— Jeg skjeler til noen femikostråd. Etter to-tre halvlitere går jeg gjerne over på tørr hvitvin. Jeg tyr også til lavkarboøl av og til. Jeg spiser både pasta, poteter og ris, men prøver å begrense det litt ved å velge mer proteiner og grønt enn tidligere.

Opp og ned

Motivasjonen til å trene har gått opp og ned, og var veldig lav før sommeren.

— Da begynte det å skjære seg. Jeg prøvde å kompensere med en liten ukentlig treningsøkt hjemme. Det gikk med et nødskrik.

Å trene styrke tre ganger i uken slik som under treningsopplegget i fjor har han ikke hatt ambisjoner om. I de dårligste periodene har han klart en gang i uken, i de beste to ganger i uken. Styrketreningen varer i minimum tre kvarter, gjerne en drøy time.

— Det viser jo at det ikke er så mye som skal til for å vedlikeholde dette. Litt endring i kostholdet og litt mer aktivitet holder. Jeg tror faktisk jeg har knekt en slags kode der, sier Thronsen.

Egenvekt

Da han avsluttet treningsopplegget klarte han 25 pull-ups, nå er han nede i 15–16. — Jeg liker fortsatt best å trene styrke der jeg bruker egenvekt. Jeg blir ikke vant til lyden av kling-klong fra løse vekter, sier han.

Dessuten kan det tyde på at summen av lastene er konstant. Da han ble satt på diett for et drøyt år siden begynte han på igjen å snuse etter fire år uten. Han begynte å drikke stor mengder Pepsi Max og selv alkoholinntaket ble paradoksalt nok noe høyere enn før.

— Det er tre rake konsekvenser av dietten, altså, sier Thronsen.

Tretrinnsrakett

I høst har han funnet en ny måte å motivere seg selv på. Siden han elsker å spille fotball, legger han inn styrketrening før fotballtreningen.

— Deretter følgen en tretrinnsrakett med belønninger. Først fotball, så badstu og så en proteindrikk med jordbær. Det funker.

Og når han flekker T-skjorten for alle de som lurer på om han fortsatt har sixpack, så taler vel bildet for seg selv. Eneste trikset han bruker er å ta noen pushups for å "lure frem" sixpacken, som han sier. Eller: Er det ikke til og med en eight-pack vi kan se der?

— Denne gangen kan ikke lyssetting, babyolje eller solarium hjelpe meg, sier han med et flir før han gir alt foran fotografen.

Folk følger med

Fortsatt må han leve med at folk følger med hva han legger på fatet.

— Jeg får fortsatt daglig en del kommentarer av typen "Jaha, så du er ikke diett ennå". Og det er nok flere som har klådd meg på magen enn det var før for å kjenne om det er en sixpack der.

Selv om opplegget i fjor var tøft, angrer han på at han ikke satte i gang tidligere.

— Det er jo egentlig bittert at jeg rakk å bli førti før jeg oppdaget at dette gikk an og at det attpåtil var såpass var så lite som skulle til. Jeg trodde middelalderen hadde tatt meg. Men nå har jeg funnet et løp som funker for meg og som for alt jeg vet kan holde i mange år fremover.