2. januar ble det funnet en våtdrakt med rester av en person på Jølle på Lista. Kripos opplyser til Fædrelandsvennen at de har en teori om at vedkommende har kommet med sjøen vestfra.

— I utgangspunktet er saken åpen, men vi håper at dette kan være en konkret savnet-sak som er meldt i Rogaland. Dette er en mann som ble borte for flere år siden etter å ha drevet med vannsport, sier Per Angel, som leder ID-gruppa i Kripos.

Han ønsker ikke å si mer om den konkrete ulykken av hensyn til de etterlatte.

Utfordrende sak

Våtdrakten inneholdt kun beina og ingen overkropp. Foreløpig kan Kripos ikke si noe om alder og kjønn på vedkommende.

Les også: Fant flere likrester på Lista

Men svaret kan komme innen ei uke.

— Dette er en av de mer utfordrende sakene vi har hatt. Liket er ikke komplett. Vi kan ikke bruke standard analysemetoder, og da går det lenger tid. Vi håper at vi får et DNA som vi kan sjekke mot vårt norske register over savnede. Da er det fort gjort å få klarhet i hvem dette er. Får vi ikke treff i Norge, må vi gå til Interpols registre, og da går det mer tid, sier Angel.

Vil komme til overflaten

Redningsleder Jan Lillebø ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS) sier druknede personer etter hvert vil flyte til overflaten og begynne å drive.

- Vedkommende som ble funnet på Lista kan ha kommet i land fra et sted i Norge, Sverige, Danmark eller egentlig hvor som helst, sier Lillebø til Fædrelandsvennen.

— Våtdrakt brukes i mange sammenhenger, det kan være en bader, kiter, seiler eller hva som helst, sier Lillebø.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook

Det er tre ting som avgjør retningen til objekter som ligger i sjøen.

— Det ene er havstrømmen, som er konstant. Det andre er den vindgenererte strømmen, som forandrer seg. Det siste er vindens påvirkning på objekter som ligger over overflaten, sier Lillebø.

Fant beinrester

Lensmann i Farsund, Kåre Unhammer, sier de ikke har opplysninger om savnede i deres område.

- Vi har ingen grunn til å tro at funnet av liket kan spores til noe som har skjedd her, sier lensmannen.

Onsdag denne uka kom forbipasserende over beinrester i området der liket ble funnet. Beinrestene er nå levert til Kripos.

— Vi vet ikke om det er noen sammenheng med det første funnet, og vi vet ikke om det er rester av mennesker eller dyr, sier Unhammer.

21 savnet i Agder

ID-gruppa i Kripos består av patologer, tannleger og fingeravtrykkseksperter og jobber hvert år med 140-150 likende saker.

— Ved funn av en død person foretas det en sakkyndig likundersøkelse. I denne prosessen dokumenterer vi alle medisinske og fysiske detaljer på kroppen, klærne og eiendeler til den avdøde. Vi sammenligner deretter innhentede savnetopplysninger om den savnede med opplysninger som fremkom om den avdøde under den sakkyndige likundersøkelsen, sier leder Per Angel.

Kripos' nasjonale saknetregister inneholder opplysninger om saknede, antatt omkomne personer og opplysninger om uidentifiserte lik. De fleste som registreres forblir i dette registeret i mange år. Den eldste saken er fra 1948. 18 menn og 3 kvinner er savnet i Agder siden 1994.