Det ble en omfattende og til tider intens debatt om den nye ringveien rundt Kristiansand i bystyret onsdag kveld. Mange var på talerstolen og brukte forskjellige verbale virkemidler for å få fram poengene sine.

Her er et ørlite utdrag fra debatten.

Marte Rostvåg Ulltveit-Moe (MDG) la aldri skjul på at en bilvei til åtte milliarder kroner ikke er god miljøpolitikk.

— Denne veien har ført til at Hellemyrfolket har slått ring rundt turområdet ved Kjerrane og det har aldri vært så mye oppmerksomhet rundt Vågsbygdskauen.

Pål Harv (H) mente det var synd at ikke veivesenet, de aktuelle kommunene og Fylkesmannen hadde funnet en løsning.

— Det står om 80 millioner kroner. Det er mye penger, men det er ikke så mye når vi vet at hele prosjektet koster åtte milliarder.

Halvor Fjermeros (Rødt) ville bare minne bystyret på en viktig sak.

— Veivesenet er en hard negl.

Lars Lied (SV) stilte i bystyret for første gang. Han var tydelig i sin tale.

Lars Lied (brun T-skjorte) fra Sv mente asfaltgenerasjonen snart vil dø ut. Foto: Frank Mersland

— Vi gjennomgår et generasjonsskifte. Asfaltgenerasjonen er over 40 år. De kommer til å dø ut snart. Det er miljøgenerasjonen som er fremtida. Vidar Kleppe (Dem) ba om replikk mens representanten Lied fortsatt var på talestolen.

— Det er bra at partiene SV og Miljøpartiet er tydelige i sin tale. Hadde de sittet ved makten vet vi at vi hadde hatt fri innvandring, ingen biltrafikk og transporten hadde skjedd med hest og kjerre.

Odd Alik Salvesen (Pp) ble muligens noe provosert av betegnelsen asfaltgenerasjonen.

Odd Alik Salvesen (Pp) fastslo at hårklipp ikke er nok. Foto: Frank Mersland

— Jeg kan bare opplyse om at jeg har vært opptatt av miljøsaker i mange år. Jeg hilser denne veien velkommen. Vi kan ikke leve av å klippe håret på hverandre. Trond Blattmann (Ap) kastet blikket på motstandere av ringveien og slo fast at det ikke var veien å gå.

Trond Blattmann (Ap) var tydelig på at trailersjåfører bør få slippe å sykle. Foto: Frank Mersland

— Kristiansand bystyre kan ikke vedta at trailersjåfører som skal fra Oslo til Stavanger, skal begynne å sykle. Halvor Fjermeros (Rødt) ba om replikk.

— Selvfølgelig er det lov å flåse fra talerstolen. Det er ingen som har sagt at trailere skal trekkes med sykkel.

PS: Det er ikke lov å applaudere innlegg fra talerstolen, men ett innlegg førte til høylytt humring i salen - og kanskje litt lettelse hos enkelte. Det var da Vidar Kleppe avleverte følgende lovnad mot slutten av bystyremøtet.

— Ordfører. Jeg har ikke tenkt å reise så mange interpellasjoner i denne bystyreperiode som jeg gjorde i den forrige perioden…

Det hører med til saken at Kleppe har den uoffisielle norgesrekorden i antall interpellasjoner (61 i perioden 2007-11) som er levert i løpet av en bystyreperiode.