— Vi ønsker å si hjertelig takk til alle, både store og små, som har bidratt med pengegaver, sier Kolbjørn Ørsnes, kaptein i Frelsesarmeens korps i Kristiansand.

I år har befolkningen i Kristiansand og omegn bidratt til å sette ny innsamlingsrekord i julegrytene i Kristiansand, med en totalsum på rundt 2,85 millioner kroner.

Fikk million fra privatperson

Julegryta i Markens ble fylt opp med 1,05 millioner kroner, mens summen i gryta på Sørlandssenteret endte på rundt 268.000 kroner. De resterende pengene, blant annet en enkeltgave på én million kroner, ble enten overført direkte til Frelsesarmeens konto eller levert kontant på Frelsesarmeens kontor i Østre Strandgate.

— Jeg er spesielt imponert over skoler og barnehager som har samler inn gaver, påpeker kapteinen.

Den forrige julegryterekorden ble satt i 2011, da det ble samlet inn 2,68 millioner kroner. Summene for 2013 og 2012 var henholdsvis 2,26 og 2,24 millioner kroner.

Slik brukes pengene

Pengene fra julegrytene brukes blant annet til å gi vanskeligstilte ei bedre jul.

— I år fikk vi inn 700 søknader om julemat, fra familier og enkeltpersoner. Alle fikk hjelp. Det er langt flere som søker hjelp hos oss i jula enn ellers i året, forteller Ørsnes.

Armeen delte også ut julegaver til 500 barn.

Velferdssenter

Pengene fra julegrytene sørger for å drifte et velferdssenter i lokalene til Frelsesarmeen, der brukerne blant annet får tilgang på mat og klær gjennom året.

— Det er mange enslige, rusmisbrukere og innvandrerfamilier som får hjelp. Mange er dårlig stilt, og lever kun av ei trygd, opplyser kapteinen.

Frelsesarmeen arrangerer ferieleirer for familier som ikke har råd til å reise på ferie, og julepengene brukes også til dette.