— Deilig å stikke beina i lunka vann, sier 42-åringen, i det som skulle vært lunsjpause på Quality Hotel under et felles formannskapsmøte om kommunesammenslåing.

Den debatten er ikke nærheten av temperaturen som har preget visse andre.

Mette Gundersen og Gunn Marit Helgesen (hvit jakke) i KS før et møte som diskuterte en mulig løsning på streiken. Foto: Ruud, Vidar

— Var det lurt det du sa, da du som nestleder i Kommunenes Sentralforbund ble intervjuet av Dagsrevyen, mens rasende lærere demonstrerte utenfor, at du ville ha protestert du også, dersom du selv var lærer?- Jeg står ved det jeg sa. Jeg har full forståelse for lærernes behov for å styre arbeidstiden selv. Samtidig forstår jeg rektorene som ønsker å lede mest mulig effektivt. Men under hele streiken har jeg vært bevisst min rolle som representant for lærernes arbeidsgiverorganisasjon. En ting var å forholde seg til fire lærerorganisasjoner, KS og ulike politiske innspill. Langt verre var nedrige meldinger på mail og Facebook. Innboksene ble etter hvert smekkfulle av til dels ufyselige ting.

- Som for eksempel?

— At noen trakk i tvil min evne til å være en god mor. Det gjorde aller mest vondt.

Sier Mette Gundersen, som har to sønner fra et tidligere forhold og som fikk fire i bonus da hun giftet seg med Axel Gjellestad i juni.

— Som ytterligere bonus fikk jeg en svigermor som er pensjonert lærer. Hun ble en god sparringspartner under streiken. Det har forresten også min mor vært.

Her må det skytes inn at sistnevnte, Lisbeth Gundersen, var mangeårig leder av mektige Norsk Grafisk Forbunds klubb i Fædrelandsvennen.

- Det var ikke mye vi hørte fra deg under lærerkonflikten?

— Etter at noen uttalelser ble både forvrengt og misforstått, valgte jeg ikke å uttale meg. Men i ettertid, og særlig sett i lys av mye som skjer i sosiale medier, trenger vi mer enn noensinne en grundig debatt om ytringsfrihet. Ellers kan både offentligheten og demokratiet svekkes. Debatten om læreres arbeidstid har for øvrig pågått helt siden Gro Harlem Brundtland dro den i gang i 1987. Den bør forstsette, men i et betydelig mer lavmælt volum.

- Noen politikere har valgt å lukke sine Facebook-profiler for alle andre enn venner og kjente. Har du vurdert det samme?

— Nei. Jeg synes det er viktig å være tilgjengelig. Samtidig forbeholder jeg meg retten til ikke å svare på alt.

- Apropos ytringer. Som medlem av Kringkastingsrådet har du muligens merket deg ordkrigen om NRKs dekning av konflikten i Midtøsten?

— Om jeg har. Her har enormt mange og sterke følelser kommet til uttrykk. Men rådet, og jeg, har gitt kritikere rett i at Hamas burde vært tydeligere fremstilt. Når det er sagt, må det også sies at jeg var blant de få i rådet som synes NRK har gitt en balansert fremstilling av konflikten.

Les også:

— Av rullebladet fremgår det at du møtte på Stortinget i sammenlagt 127 dager som vararepresentant for Rolf Terje Klungland. Ga det mersmak?

— Egentlig ikke. Det var selvsagt stort å være der, samtidig som jeg ble frustrert over Stortingets indre liv, preget som det er av stort og tungt byråkrati.

- Hva snakket du først om fra talerstolen?

— Ett eller annet om rovdyrmeldingen. Av en eller annen grunn siterte jeg en tekst fra livebandet Hellbillies. Stortingspresidenten presenterte meg forresten som Mia Gundersen. Jeg var for nervøs til å korrigere ham.

- Hva annet enn rovdyr fikk du inngående kjennskap til?

— Ormen Lange, svarer Gundersen, som ikke tenker på vikingskipet, men det gigantiske gassfeltet flere tusen meter under havflaten utenfor Møre og Romsdal.

Etter dette fant Mette Gundersen fra Voiebyen ut at hun trives best i Kristiansand og lokalpolitikken.

Det var der hun fikk sin første streikeerfaring, som 23 år gammel bartender og fersk klubbleder ved Hotel Christian Quart.

Og det er i hjembyen hun har vært fast representant i formannskapet, etter en kampvotering i 1999 - med unntak av to år som statssekretær i Kulturdepartementet,

- Etter to perioder som lokalpartitopp og gruppeleder for Arbeiderpartiet, har du sagt ja til gjenvalg i 2015. I forrige uke meldte også Trond Blattmann seg til tjeneste, og ble raskt spilt inn som ordførerkandidat. Ser vi for oss en ny kampvotering?

— Trond og jeg har vokst opp sammen og er veldig gode venner. Dessuten har Arbeiderpartiet et godt team i Kristiansand. Det blir enda bedre hvis Trond gjør comeback.

Les også:

— Spørsmålet gjaldt en eventuell kampvotering mellom dere to. Trond Blattmann er lansert som ordførerkandidat og du har sagt ja til førsteplass. Hva tenker du om det?

— At dette er det vanskelig å snakke om. Dessuten avgjøres rekkefølgen av nominasjonsmøtet.

- Enn så lenge er du gruppeleder for det største opposisjonspartiet. Er ikke det ganske kjedelig, så lenge de borgerlige regjerer med flertall i ryggen?

— Det er ikke kjedelig å være i opposisjon. Men det er ytterst kjedelig at opposisjonen ikke har fått noen posisjoner. Det synes jeg rett ut sagt er kjipt og dårlig gjort. Slik skal i alle fall ikke vi oppføre oss, når rollebyttet kommer.

- Denne uken snakket formannskapet om kommunesammenslåing. Hvordan er ditt syn på den saken?

— At en naturlig storkommune lokalt antakelig vil bestå av Kristiansand, Songdalen, Søgne, Vennesla, Iveland, Birkenes og Lillesand. Da er det fremfor alt viktig at Kristiansand, som den største, opptrer raust og lyttende til de andre. Hovedpoenget med en sammenslåing er ikke penger, men at innbyggerne skal få mer smidig hverdager.

- Noe mer på hjertet?

— Skal du ikke spørre om hvordan familielivet mitt henger sammen, alle barna, ektemann og travle meg?

- Hvordan henger familielivet ditt sammen?

— Det henger godt sammen, takket være en god ektemann og en like god eksmann.