Mattilsynetvarsler om at det er funnet E.coli-bakterier i norske kyllinger og kalkuner.

Kinolonresistente E. coli-bakterier ble funnet i 49% av undersøkte kalkunfileter. Tilsvarende undersøkelser av kyllingkjøtt pågår, og foreløpig funn tyder på en betydelig forekomst også i kyllingfilet.

— Vi fkk sjokk da vi oppdaget at det var slike mengder bakterier også i kyllingfiletene, sier forsker Jannicke Schau Slettemeås ved Norsk veterinærinstitutt.

– Resultatene er til bekymring, her må vi få mer kunnskap sier assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland i en pressemelding.

Kalkunfiletene er kjøpt inn i tilfeldige, forskjellige butikker i Østlandsområdet og så er e.coli-bakteriene dyrket fram i løpet av vinteren.

Denne samme metoden bruker Veterinærinstituttet nå på kyllingfileter, et arbeid som fortsatt pågår.

Alvorlige infeksjoner

– Vi vet foreløpig ikke hvordan disse resistente bakteriene har kommet inn i fjørfepopulasjonen i Norge, sier Fjetland.

De resistente bakteriene som er funnet er motstandsdyktige mot kinoloner. Dette er bredspektrede antibiotika som i størst mulig utstrekning skal reserveres til behandling av alvorlige infeksjoner hos mennesker.

Vi vet foreløpig ikke hvordan disse resistente bakteriene har kommet inn i fjørfepopulasjonen i Norge.

Veterinærinstituttet har påvist bakteriene i forbindelse med overvåkningsprogrammet for antibiotikaresistens som utføres i samarbeid med Mattilsynet, framgår det av pressemeldingen.

Utenlandske

Ved Veterinærinstituttet har man en teori om hvordan bakteriene er kommet inn i de norske kalkunene og kyllingene. For norske fjærfeprodusenter kjøper ofte "foreldrene" altså hønsene og hanene, som lager kyllingene, i utlandet.

— Vi vil undersøke nærmere om det er "foreldredyr" fra utlandet som bringer med seg bakteriene til Norge, sier forsker Schau Slettemeås.

Hun sier instituttet ikke har analysert seg fram til om det er spesielle produsenter som har mange bakterier i kyllingene sine. Derfor kan hun ikke gi råd om at forbrukere skal holde seg unna spesielle typer kylling- eller kalkunfilet.

Men hun understreker at funnene i fjørfekjøtt er en påminnelse om viktigheten av god kjøkkenhygiene ved håndtering av rått kjøtt og tilstrekkelig varmebehandling (steking/koking) ved tilbereding av fjørfekjøtt.

Resistente bakterier

Matvarer som inneholder resistente bakterier kan være en kilde til økt resistens-forekomst hos mennesker.

De resistente bakteriene i fjørfekjøttet gir trolig ikke sykdom i seg selv, men det er mulig de kan øke sannsynligheten for senere infeksjoner med antibiotikaresistente bakterier.

Infeksjoner med slike bakterier vil redusere mulighetene for god effekt av antibiotika ved behandling av infeksjoner.