— Jeg er deppa nå. Jeg vil aldri kunne se på det høyre øyet igjen. Samtidig er jeg lettet. Legen sier jeg var to millimeter unna å miste synet på begge øynene.

Fædrelandsvennen treffer Vindbjarts kjente høyreback Simen Gimmestad på sykehuset i Arendal hvor han har vært siden natt til søndag.

På rommet er det mørkt. Øynene skal helst ikke ha lys.

Uprovosert vold

— Christian Follerås og jeg var ute på byen sammen med en del andre. Vi satt i puben på det nye utestedet Karma. En guttegjeng på fem, seks stykker begynte å slenge dritt og skjelle oss ut. De ga seg ikke. Vi fortalte at vi ikke ønsket bråk, og at vi bare ville ha fred. Så smalt det bare, forteller Gimmestad.

Hva som så skjedde, vet han ikke helt. Han husker ikke alt. Han tror han fikk ett eller to ølglass knust i ansiktet og ett i bakhodet.

Simen Gimmestad får aldri tilbake synet på høyre øye. Søndag morgen ble han operert i over fire timer etter å ha blitt angrepet på et utested i Kristiansand lørdag kveld. Foto: Reidar Kollstad

Kamerat og lagkompis Christian Follerås fikk ei flaske eller et glass i bakhodet. Han måtte senere sy fire sting.— Jeg ble svimmel og jeg så ikke, nesten. Derfor kom jeg meg ut. En stor takk til lagkamerat Johnny André Kristiansen, som ble med meg i sykebilen, videre til legevakten og derfra til sykehuset i Arendal, sier Gimmestad.

- Var dere også fulle?

— Ikke fulle. Jeg var beruset og i godt humør. Men man skal kunne sitte trygt på et utested likevel, sier 24-åringen, som har bodd i Vennesla i tre år, men som egentlig er fra Hurum.

Slekta er fra Strai og Torridal.

Operert i over fire timer

Søndag morgen ble Simen Gimmestad operert i fire og en halv time. Høyre øye var kraftig oppskåret. Det venstre hadde noen småskader.

— Søndag fikk jeg beskjed om at jeg trolig måtte ha glassøye, mandag fikk jeg heldigvis beskjed om at jeg beholder øyet, men at jeg maks kan skille mellom mørke og lys med det, forteller han.

Jeg skal tilbake. Jeg skal greie å spille seriekamper denne sesongen.

Om et par dager skal han sendes til Ullevål Universitetssykehus for ytterligere operasjoner av det indre øyet.

- Kjente du voldsmannen og denne gjengen fra før?

— Nei, helt ukjente, men de var norske, forteller han.

Roser Vindbjart-miljøet

Gimmestad har gått skadet en stund, og gledet seg til snart å være klar for fotballbanen igjen.

— Det går jo ikke. Men jeg skal tilbake. Jeg skal greie å spille seriekamper denne sesongen. Heldigvis er jeg høyreback. Da er venstre øye viktigst å se med, forsøker han å spøke.

Simen Gimmestad kan ikke få takket Vindbjart-miljøet nok. Han sier han har fått en fantastisk støtte de siste to dagene.

Foreldrene Synnøve og Willy Gimmestad våknet ikke av mobiltelefonen lørdag natt. De fikk beskjeden søndag morgen og satte seg rett i bilen.

— Jeg har trent Hønefoss, Stabæk og mange lag. Jeg har aldri opplevd maken som Vindbjart. Da vi kom til sykehuset, var dagligstuen overfylt. Trener Steinar Skeie var der, mange på laget var der. Venner i Vennesla. For en klubb, for ei bygd. For et samhold. Rørende, sier pappa Willy Gimmestad.

- Jeg er deppa nå, men jeg skal tilbake på fotballbanen, sier Simen Gimmestad, etter å ha fått ødelagt høyre øye etter uprovosert vold på et utested. Foreldrene Willy og Synnøve Gimmestad er kommet fra Hurum til Arendal sykehus for å støtte sønnen. Foto: Reidar Kollstad

Han har ikke rukket å tenke for mye på den 20 år gamle gjerningsmannen som er pågrepet for forholdet.— Han må behandles, ikke bare straffes. Vi kan ikke ha et sånt bøllesamfunn at folk ikke kan gå trygt på byen. Samtidig har han også foreldre. De har det også tøft, sikkert, sier Willy Gimmestad.

Simen Gimmestad kjenner på en redsel for igjen å gå ut i byen. Han håper den følelsen forsvinner etter hvert.

- Ingen flere byturer

Christian Follerås, som måtte sy fire sting i bakhodet, var tilbake med Vindbjart-gjengen mandag der man merket fraværet av Simen Gimmestad.

— Simen er bare god. Det er så typisk at slike forferdelige ting som dette skjer med dem som fortjener det minst, sier Follerås om lagkameraten i Vindbjart.

Og legger til:

— Jeg kommer ikke til å ha den samme holdningen til alkohol lenger. Alt jeg da kommer til å tenke på er Simen. Det blir i hvert fall ingen flere byturer, sier venndølenes midtstopper.

Follerås er veldig glad for støtten han og medspillerne har fått fra klubben etter lørdagskvelden på byen.

— Jeg må bare rose klubben. Det samholdet som er her finnes ikke noe annet sted i Norge, sier 22-åringen.

- Strafferammene for lave

Trener Steinar Skeie kan ikke fatte og begripe hvorfor noen mennesker driver med blind vold.

— Forferdelig tragisk. Det er noe galt med dem som gjør noe slikt. Det overrasker meg veldig at noen vil andre noe så vondt, sier Skeie, og legger til:

— Men det skjer jo hver helg. Derfor skjønner man jo at strafferammene er for lave her til lands.

Jeg kommer ikke til å ha den samme holdningen til alkohol lenger. Alt jeg da kommer til å tenke på er Simen.

Nå oppfordrer han lagets spillere til å bli hjemme i helgene, selv om han skjønner at de vil ut på byen og kose seg.

— Det beste er å holde seg hjemme, men jeg har jo vært ung selv også. Derfor skjønner jeg at de tar seg en tur ut. Men nå har de sett et eksempel på hvor galt det kan gå, sier Vindbjart-treneren.

20-åring pågrepet og mistenkt

En 20-åring er mistenkt for å ha skadet Simen Gimmestad, men han erkjenner ikke straffskyld.

Leder for personavsnittet ved Kristiansand politistasjon, Hans Petter Sandell, opplyser at politiet fikk melding om voldsepisoden lørdag klokka 23.35, og at dørvaktene hadde kontroll på en person på 20 år da politiet ankom.

Den mistenkte er avhørt av politiet. Sandell sier at politiet finner grunn til å jobbe videre med mistanken, basert på vitneopplysningene som er gitt.