— Jeg tror vi har mistet litt av det vi hadde i 2012 da vi rykket opp. Jeg tror ikke vi har vært like flinke til å holde trøkket oppe. Vi har ikke gjort jobben godt nok. Jeg har ikke vært god nok, spillerne har ikke vært gode nok, sier Start-trener Mons Ivar Mjelde når han skal oppsummere 2014-sesongen.

Start-treneren innrømmer at både han og spillerne kan ha hatt det litt for komfortabelt i perioder, som etter at plassen ble sikret mot Brann på bortebane 5. oktober.

Klubben hadde mulighet til å slåss om en plass på øvre halvdel av tabellen, men falt sammen i de siste kampene — både resultat- og prestasjonsmessig. Start endte til slutt som nummer 12.- Ja. Det kan være vi har hatt det litt for komfortabelt - at vi ikke har snudd alle steiner for å bli bedre - men ubevisst tenkt at vi har gjort en god jobb fordi sliter med økonomien eller fordi vi har vunnet noen kamper. Vi må bli flinkere til å holde et skarpere fokus, og det skal vi ta tak i inn i 2015. Det fokuset er viktig i en klubb, og det begynner i spillergruppen og trenerteamet, sier Mjelde, som de siste dagene har tenkt på hvordan han skal angripe sesongen som kommer.

Sikter mot øvre halvdel

Han har bestemt seg for å gå offensivt til verks, i motsetning til hvordan han kanskje har blitt tolket på tampen av sesongen.

Han er sitert på at neste sesong blir knalltøff med tanke på å overleve. Nå sier han dette:

— Vi skal ikke se begrensninger, men muligheter. Det er jeg - og vi - nødt til. Det er ikke snakk om at vi skal senke målsettingen neste år, sier Mjelde, som de to siste årene har hatt øvre halvdel som mål.

— Vi skal vise hva vi er lagd av og gjøre det bra, sier mannen som tok spillerne med på en tre timer lang joggetur på den siste treningen torsdag.

— Det skulle være en test. Hvis det å løpe tre timer i skogen i kaldt høstvær er et problem, har vi et problem. Jeg ville ta dem litt ut av komfortsonen og gi dem en liten smakebit på hva som venter: Knallhardt arbeid, sier Mjelde.

Vil ha mer trening

— Hva betyr det i praksis?

— Mer trening i 2015 enn i 2014. Vi skal legge et opplegg, der spillerne blant annet skal klare å gjennomføre flere sprinter i kamp enn de har gjort i år. Når vi møtes igjen i januar, skal vi være konkrete på hvilke endringer som kommer, for vi skal ikke være redde for å endre på en del ting. Kanskje blir det flere økter med ball på ettermiddagene for å få tid til andre ting på formiddagene, sier Mjelde.

— Det er to store svakheter mange peker på: Dere slipper åpenbart inn altfor mange mål og dere sliter med det etablerte angrepsspillet. Hva vil dere gjøre med dette?

— Vi skal terpe. Jeg synes vi var skrekkelig gode på etablert angrepsspill i 2012. I de to siste sesongene synes jeg spillet vårt har båret preg av at vi har måttet redde skinnet - at vi har vært tvunget til å gjøre endringer vi kanskje ikke står 100 prosent inne for. Vi ønsker å begynne litt på nytt igjen i januar, sier Mjelde.

Topp motivert

— Betyr det tilbake til 4-4-2?

— Det betyr forhåpentligvis et velfungerende lag. Vi må bli bedre til å styre kamper hjemme. Vi må underholde mer enn vi har gjort, spille mer publikumsvennlig. Samtidig kan vi være mer kyniske enn vi har vært borte.

— Så dere vil variere mer?

— Det er godt mulig, svarer Mjelde.

— Spillerne har evaluert deg. Hva har kommet fram?

— Jeg vet ikke. Det er Even (Øgrey Brandsdal) som har svarene. Jeg går ut fra at det er forskjellige meninger. I en gruppe på 20 mann er det slik. Jeg vil ta tak i de negative tingene som kommer fram og finne ut hva som skal til for at vi kan få ut det maksimale av denne gruppa.

— I 2015 går du inn i ditt siste kontraktsår. Er det en utfordring?

— Nei. Det er sagt at jeg skal evalueres når det er et halvt år igjen. Det har jeg ingen problemer med å forholde meg til. Jeg skal være proff til fingerspissene uansett hva som skjer. Spillerne skal uansett ikke ha en trener som er mindre motivert neste år. Tvert i mot, sier Mjelde.

- For få har tatt steg i riktig retning

Spillertalsmann Espen Hoff mener spillerne ikke har fått ut potensialet sitt i 2014. — Potensialet i gruppa er høyere enn det vi har fått vist. Derfor har prestasjonene blitt dårlige også. Vi skulle egentlig nådd målsettingen vår. Slik tror jeg spillergruppen tenker, sier spillernes talsmann, Espen Hoff, og legger til:

— Jeg synes det er få som har tatt steg i riktig retning.

— Hvem har ansvaret for det?

— Vi har et hovedansvar selv for egen utvikling. Så er det trenerens ansvar å sette det i system. Ingen har noe mer ansvar enn andre, svarer Hoff.

— Har spillergruppen tillit til Mons Ivar Mjelde?

— Jeg har ikke sett resultatene av evalueringen ennå, og der får man nok et svar på noe av det. Men min tanke er at vi må stå sammen i den situasjonen klubben er i, det gjelder både spillere og trenere. Jeg tror vi klarer å stå sammen neste år også.

- Ikke bra om noen blir mette

— Hva tenker du om at Mons Ivar Mjelde vil lede klubben på utgående kontrakt?

— Det er vanskelig å svare på. Med Knut (Tørum) var det ikke bra i det hele tatt. Ikke for oss, ikke for ham og ikke for klubben. Det kommer an på hvordan man håndterer det. Jeg har vært i klubber der det har fungert bra også, svarer Hoff.

Spissen Matthias Vilhjalmsson (26) er sterkt kritisk til det som skjedde mot slutten av årets sesong.

— Vi merket det mest på treningene, synes jeg. Luften gikk ut av oss etter Brann-kampen og det er egentlig en katastrofe. Det er ikke bra om noen blir mette. Det ble rett og slett kjedelig å spille fotball på slutten av sesongen. Vi må heve oss alle sammen, sier Vilhjalmsson, som melder at han har stor tro på neste år.

— Det er mange gode unggutter som kommer opp nå. Jeg er positiv og har stor tro på at vi kan heve oss, sier

- Mons har 100 prosent tillit

Administrerende direktør Even Øgrey Brandsdal er fullt klar over at spillere er misfornøyde i Start.

— Jeg ville blitt mer urolig hvis det viste seg at alle spillerne er fornøyde. Vi må ut av komfortsonen. Det skal smerte litt og det skal være litt vondt å være toppfotballspiller, sier Øgrey Brandsdal.

Han er mannen spillerne har sendt årets evaluering til. Han sier at han opplever at spillerne har tillit til Mons Ivar Mjelde, til tross for to sesonger på rad der de er misfornøyde med tabellplasseringen.

— Jeg opplever ikke mistillit. Jeg opplever at folk trives i klubben og at folk trives med Mons. Det er også 100 prosent tillit til Mons fra styret og ledelsen, sier Øgrey Brandsdal, som ikke vil være konkret på hva som kommer fram i spillernes evaluering av trenerapparatet.

— Det som har skjedd i 2014, får vi ikke gjort noe med. Men det Mons gjør, det å være selvkritisk til det som har vært, det er bra. Vi har ikke gjort en god nok jobb når vi ikke oppnår våre mål. At folk tør å være selvkritiske og ydmyke i forhold til det, vitner om en evne til å forbedre seg, sier han.