Barna koste seg rundt det fargerike festbordet. Foto: Helene Linn Wanner
Kreative og spennende løsninger med frukt. "Delfin-banan" med blåbær i munnen. Foto: Toril Gulbrandsen
Agurken slanget seg gjennom terrenget. Foto: Toril Gulbrandsen
Eplene var kuttet opp og formet som ender. Foto: Toril Gulbrandsen
Fenikkel regnes som en krydderplante, men defineres som grønnsak. Sydney Govertsen (5) syntes grønnsaken luktet som pastill. Foto: Helene Linn Wanner
Emma Klungland (3) koste seg med vannmelon. Foto: Helene Linn Wanner

— Det er jo frukt overalt og vi kan ta så mye vi vil, sier Jonas Homme (5), ett av barna i Maritippen barnehage ved Dvergsnes i Kristiansand.

Denne uka vant barnehagen et festbord av frukt og grønt. Gjennom konseptet «5 om dagen» for barnehager, som gjennomføres av opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), ble Maritippen trukket ut som vinner av «sommerens fruktfest». På onsdag fikk de eldste barna i barnehagen virkelig fråtse.

— Dette var en flott premie, og hvilken super sommerfest det ble. Festen er stor stas for barna, og de har gledet seg lenge, sier pedagogisk leder Helene Linn Wanner.

En undersøkelse av Norkost i 2012 viser at 85 prosent av befolkningen spiser for lite frukt og grønt. Derfor satser nå OFG på å skape gode spisevaner i barnehagene. På landsbasis finnes det i dag 2500 barnehager som regnes som 5 om dagen-barnehager. I Vest-Agder deltar 100 av 238 barnehager.

3000 måltider

— Når vi vet at hvert barn spiser rundt 3000 måltider i løpet av livet i barnehagen, er det lett å skjønne betydningen. Dette er kanskje de viktigste måltidene i livet, sier Toril Gulbrandsen, prosjektleder for 5 om dagen i barnehagene.

Hun ser en videre fordel med å etablere gode vaner tidlig.

— Om OFG kan bidra til at disse måltidene blir litt grønnere og at barna blir vant til å spise mye frukt og grønt, er det bra både for folkehelsa og for gode vaner gjennom hele livet. Det blir lettere å nå målene om fem håndfuller med frukt og grønt hver dag. I dag spiser vi bare litt over halvparten, forteller Gulbrandsen.

På fruktfesten fikk barna smake og lukte på mange forskjellige frukter og grønnsaker. En mente fennikel lukter som pastill, en annen at reddik smakte som pepper. Flere mente timian luktet som pizza. Men de aller fleste var enige om at jordbær var favoritten.

- Likte alt

— Det var kjempegøy. Jeg likte alt sammen like godt, sa Homme etter en rekke smaksprøver.

Maritippen har vært 5 om dagen-barnehage i ett år og mener barna spiser mer sunt enn tidligere.

— Det har gitt oss stor inspirasjon i vårt arbeid med fokus på kostholdet. Vi er opptatt av hva som serveres, og har hatt stor glede av å være en 5 om dagen-barnehage, sier Wanner.

Vil doble antallet

Folkehelserådgiver i Vest-Agder fylkeskommune, Oddmund Frøystein, roser satsingen på frukt og grønt i barnehagene.

— Det er viktig å påvirke til gode levevaner. For barnehagene kan dette være et godt hjelpemiddel til å sette fokus på kostholdet. Alle trenger vi inspirasjon i hverdagen, sier han.

Gulbrandsen sier at målet nå er å doble antallet 5 om dagen-barnehager i Vest-Agder.

— Vi har 100 barnehager i Vest-Agder, og målet i løpet av høsten er å doble dette antallet, sier prosjektlederen.

OFG setter nå av 100 inspirasjonspakker til nye barnehager i Vest-Agder. De har en samlet verdi på over 150000 kroner.