— Spriket på nivået fra Toppserien og ned til andredivisjon er for stort. Lag fra Sørlandet også i første divisjon, ville vært med på å heve nivået, sier Amazon Grimstads assistenttrener Jahn Robert Holmgren.

Amazon Grimstads assistenttrener, Jahn Robert Holmgren (til venstre), håper de kan ta nye steg neste sesong, og at flere lag fra Sørlandet følger etter. Her med hovedtrener Vanja Stefanovic. Foto: Asgeir Høimoen

Håper flere tar steget opp

I flere år har Amazon Grimstad slitt i bunnen av tabellen, og for andre år på rad spiller de kvalifisering om retten til å spille i Toppserien også neste år. Holder de plassen i Toppserien håper de neste sesong vil se lysere ut. Holmgren mener de nå jobber bra for å bedre situasjonen.

— Det må bygges opp fra bunnen av. Det må jobbes for å få rekruttere flere spillere. Her i Amazon har vi startet Amazon-akademiet som skal være med å løfte kvinnefotballen i denne regionen, sier Holmgren.

Etter å ha sikret 2-1 seier på overtid i første kvalifiseringskamp mot Sarpsborg 08, har Holmgren tro på at de skal klare jobben på bortebane, og dermed holde plassen i Toppserien. Han håper også at flere lag fra Sørlandet kommer opp i årene som kommer. Bak Amazon må man til andredivisjon for å finne neste kvinnelag fra Sørlandet. Holmgren mener avstanden til lagene bak må tettes.

— Lag i førstedivisjon hadde vært bra for at spillere kun få prøve seg på nivået mellom andredivisjon og Toppserien. Det må jobbes sammen for å få det til, mener Holmgren.

Havnet bakpå

Styreleder i Amazon, Hans Inge Sævareid, mener Amazon-akademiet er viktig for å få opp flere unge talenter på et høyt nivå, men innrømmer at de burde startet dette arbeidet før.

— Vi burde startet tidligere enn for et par år siden. Det er et veldig bra tiltak for kvinnefotballen, men vi havnet litt bakpå, forteller Sævareid.

Shannon Smyth jubler etter at corneren hennes ble omgjort til mål på overtid. Hun mener Amazon har beveget seg langt i riktig retning det siste året. Foto: Asgeir Høimoen

Han synes interessen for kvinnefotballen har vært for dårlig på Sørlandet de siste årene.

— Tilbudet og trøkket rundt kvinnefotballen her i regionen har vært særdeles labert. Det må et dugnadsprosjekt til på Sørlandet for å utvikle talenter. Jeg tror nettverksbygging er viktig, og at vi kommer sammen for å utdanne trenere, sier Sævareid.

Spennende talenter på Sørlandet

Assistenttrener Holmgren mener det mange er spennende talenter på Sørlandet, men at det er et spørsmål hvordan klubbene skal satse. I Amazon har de valgt å hente inn flere utenlandske spillere som skal løfte nivået på laget.

— De som kommer inn må holde nivået. Det er alltid et vanskelig spørsmål om man skal satse på de unge lokale, og heller tåle en tur ned en divisjon, eller om man skal hente utenfra for å sikre plassen, sier Holmgren.

Shannon Smyth var av de bedre spillerne mot Sarpsborg 08. Hun har spilt for Amazon i flere år, men drar etter sesongen tilbake til USA. Hun tror klubben beveger seg i riktig retning nå.

— Jeg føler at vi er midt i en periode med forandring nå. Forandringen tar tid, men det er på vei i riktig retning. Mange sier de har lært mer det siste året enn de har gjort noen gang før, forteller Smyth.