— Vi blir sett på som umenneskelige, rett og slett, sier Anders Kylland.

— Det er de varme mot de kalde, de gode mot de fæle, sier Einar Holmer-Hoven.

10. november ble Arendal den første byen i Norge som innførte et tiggeforbud. Onsdag fulgte Lillesand etter. Torsdag inviterte Fædrelandsvennen Arendals varaordfører Anders Kylland (Frp) og gruppeleder Einar Holmer-Hoven i Lillesand Høyre til en prat.

10. november ble Arendal den første kommunen i Norge som innførte tiggeforbud. 1. mars blir Lillesand trolig nummer to. Varaordfører Anders Kylland (Frp) i Arendal og Høyres gruppeleder Einar Holmer-Hoven i Lillesand er begge overbevist om at forbud er riktig. Her avbildet i Arendal sentrum torsdag. Foto: Erlend Olsbu

Ble kalt nazist

— Saken vekker sterke følelser, men det har vi vært klar over hele veien. Noen mener det bryter med Bibelens bud om barmhjertighet og nestekjærlighet, men det handler jo ikke om det, sier Kylland.

Noen dager etter at forbudet ble innført fikk Kylland en e-post hvor han ble beskyldt for å følge i nazistenes fotspor. Andre har stoppet ham på gaten og takket. For Holmer-Hoven har det foreløpig vært rolig.

— Vi må nok regne med noen reaksjoner. Men et tiggeforbud er jo ikke revolusjonerende. Det er ikke sånn at Lillesand og Arendal er kaldt og resten av samfunnet veldig varmt, sier Holmer-Hoven.

Les også:

— Ikke noe stort hat

Å innføre et kommunalt tiggeforbud ble mulig for et halvt år siden. Arendal og Lillesand er foreløpig de eneste som har grepet sjansen. Kylland og Holmer-Hoven avviser at pionérånden bunner i fremmedfrykt.

— Den koblingen har ikke vært noe tema. I Arendal var KrF også for et forbud, men endret mening når de så hvor debatten gikk, sier Kylland.

Fra 1. mars vil det være forbudt å tigge i Lillesand. Daniel (22) fra Romania vil imidlertid trolig kunne fortsette å selge bladene Folk er Folk og Romfolk. Foto: Erlend Olsbu

— Romfolk har blitt kalt rotter og det opprettes protestgrupper på Facebook for å bli kvitt dem. Viser det at forbudet handler om å bli kvitt en gruppe mennesker som er mislikt?

— Jeg synes disse innleggene er forkastelige. Men jeg tror ikke hatet er så stort. 98 prosent av befolkningen har ikke noe elsk/hat-forhold til romfolk. Men de få som har det er veldig aktive. Folk flest, på Sørlandet og ellers, ser på dem som fattige mennesker som ber om penger, sier Holmer-Hoven.

— Undergraver bistand

Han og Kylland peker begge på at Lillesand og Arendal har et lite sentrumsområde og at tiggingen blir veldig synlig. Det mener de er noe av årsaken til at nettopp de er først med forbud. Kylland trekker fram mistanker om narkosalg og mye aggressiv tigging som medvirkende årsaker.

Les også:

— Jeg ser nok litt mer prinsipielt på det, sier Holmer-Hoven, som har sammenlignet tigging med sosial dumping.

— Det hjelper ikke å legge penger i en kopp. I Romania tjener en person med lang utdannelse 100 kroner dagen. I Norge kan de tjene to og tre ganger mer på tigging. Den norske stat bistår med millioner av kroner til at romfolk skal få utdanning. For hver krone du legger i koppen undergraver du arbeidet vi gjør der nede, sier Holmer-Hoven.

Det må gå an å gi et signal om at folk må skaffe seg et levebrød gjennom utdanning og jobb.

— Men de som tigger gjør det vel fordi de må?

— Det må gå an å gi et signal om at folk må skaffe seg et levebrød gjennom utdanning og jobb. I Norge må alle barn gå på skolen. Det er jo fordi vi ønsker et samfunn hvor folk skaffer seg et levebrød, sier Holmer-Hoven.

Håper på nasjonalt forbud

— Vil dere oppfordre andre kommuner til å følge etter?

— Det må de nesten avgjøre selv. Det er vel ikke så naturlig for kommuner som ikke selv har følt på problemer. Men andre følger nok etter. Jeg tror Bergen kan være på vei. Men det er mange som ikke ønsker å ta belastningen. Oslo-ordfører Fabian Stang har kjempet for forbud i mange år, men nå er det helt stille. En del vil jeg tro venter på det nasjonale forbudet, sier Kylland.

Holmer-Hoven, som mener forbudet er både moralsk og politisk riktig, håper hele landet følger etter.

Ihra Lill Scharning (28) og Bjønnulv Evenrud dro til Arendal for å tigge i protest da forbudet ble innført, men politiet nektet å bøtelegge dem. Dermed har de ennå ikke fått saken opp i rettssystemet, som er målet Foto: Erlend Olsbu

— Jeg mener at tigging er galt. Av den grunn håper jeg jo at det blir forbudt i hele landet, sier Lillesand-politikeren.

En måned etter at forbudet ble innført i Arendal har ingen blitt bøtelagt. Ifølge Agder-politiet vil personer som bryter forbudet først bli bortvist, deretter bøtelagt med 2000 kroner. I Lillesand vil forbudet først trå i kraft 1. mars.