Politireformen kan bety at det i indre Vest-Agder ikke vil bli et eneste lensmannskontor igjen.

Ordfører i Åseral, Oddmund Ljosland (Sp), mener regjeringen nå er i ferd med å gjennomføre enda en reform som i realiteten betyr en sterkere sentralisering. Foto: Jarle R. Martinsen

— Når vi ser hvilken sentralisering denne regjeringen driver med på alle felt, så frykter vi at det skjer. Det er vi grunnleggende uenige i, sier Oddmund Ljosland (Sp), ordfører i Åseral.Regjeringens forslag til politireform er ventet i disse dager. Da kommer de til å foreslå større politidistrikter i tillegg til at de vil legge ned en rekke lensmannskontorer (se fakta).

Det er Stortinget som skal ta den endelige beslutningen om politireformen. Men regjeringen vil trolig foreslå en reform som åpner for at Agder politidistrikt kan gjennomføre de fleste av sine planlagte endringer. Allerede i 2011 foreslo de å fjerne 16 tjenestesteder. Foto: Torstein Øen

Trolig vil regjeringen overlate til den enkelte politimester å bestemme hvilke tjenestesteder som skal legges ned.

Politimester i Agder, Kirsten Lindeberg, har lenge vært tydelig på hvilke kontorer som skal stenges i Vest-Agder: Åseral, Lindesnes, Farsund, Hægebostad, Marnardal og Kvinesdal. I tillegg til Vågsbygd og Randesund i Kristiansand.

Trakk seg

Det er Stortinget som skal vedta politireformen. Denne uka skrev VG at KrF i oktober trakk seg fra samtalene om reformen. De mener planene betyr en altfor kraftig nedbygging av politiet i distriktene.

— Vi har presisert at det var et konstruktivt samarbeid. Men så ble vi uenige om viktigheten av lokal tilstedeværelse. Vi ønsket forsikringer om en viss tilstedeværelse, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF).Han er enig i at kontorer må legges ned og at det trengs sterkere fagmiljøer og flere politi som patruljerer.

— Jeg tror ikke at et kontor sikrer tryggheten. Det må være vaktordninger og krav til responstid. Men politiet må også kunne drive oppsøkende virksomhet og forebyggende arbeid. Det vil du fort miste om du trekker for mange inn til byene.

Sentralisering

Også Hans Fredrik Grøvan (KrF) er redd at politireformen skal bety enda en sentralisering.

— Vi vil være bevisst på å ikke tømmer distriktene for lensmannskontor. Vi ser behovet for større enheter, men er opptatt av å beholde lensmannskontorer og politi rundt om i distriktene, sier Grøvan.

Han er enig med Odmund Ljosland i at den sentraliseringen som nå kan skje i Vest-Agder er for omfattende.

— Jeg ser absolutt at også indre Vest-Agder skal ha lensmannskontorer, men kan ikke si hvor mange.

Avgjørelse

Lindesnes er et av stedene som kan miste lensmannskontoret i forbindelse med politireformen. Det er foreslått lagt til Mandal. Flere av de minste tjenestestedene er i dag kun betjent noen dager i uka og politimesteren ønsker mer slagkraftige enheter. Foto: Jarle R. Martinsen

KrF er også skeptiske til at politimesteren skal ta den endelige beslutningen om hvilke kontorer som skal legges ned. De får motbør fra Frp.— Vi må ha tillit til at fagmyndigheten kjenner sitt område. Hvis ikke, kan dette fort utvikle seg til en lokaliseringsdebatt, sier Åse Michaelsen (Frp) som tidligere satt i justiskomiteen.

Hun mener det er en feilslutning at flere kontorer er best for innbyggerne i distriktene.

— Det kan bli en falsk trygghet. Vi er opptatt av å styrke politiet med mer flere mobile tjenestefolk. Det er ikke minst viktig i vårt distrikt med mange dalfører og store avstander. Disse vil også være utstyrt med ikt-utstyr som gjør dem mer operative, sier Michaelsen.

Hun legger til at politiet fortsatt kan ha kontorer i distriktene, selv om de ikke er betjent på samme måte som i dag.

Klar til å gjøre store forandringer

Kirsten Lindeberg er klar til å sette i gang med den omfattende reformen i Agder.

Kirsten Lindeberg. Foto: Schr der, Tor Erik

— Vårt forslag ligger i Politidirektoratet, og vi vil gjerne gjennomføre det. Vi må selvsagt se på om det er tiltak der som har blitt mindre aktuelt, men vi er klar til å være de første til å omstrukturere, sier Lindeberg.Spørsmålet er om den lar seg gjennomføre etter at Stortinget har vedtatt politireformen.

— Vi må jo bare vente på hva Stortinget bestemmer seg for, og tilpasse oss på bakgrunn av det.

- Flere politikere mener at det i Prosjekt Agder er for sterk sentralisering og at det hindrer lokal tilstedeværelse?

— Jeg er ikke enig i det. Vi har hatt en grundig prosess og mener dette er et forslag som sikrer tilstedeværelse og gjøre oss mer slagkraftige