— Siden eksisterer kun for å få ut informasjon om hvor båten er, men dette er også litt for moro skyld. Jeg startet gruppa for å se hvor mange medlemmer den kunne få, og så tok det av. Det finnes også flere lignende grupper for politiets aktiviteter på land, og da tenkte jeg at det kunne fungere med en gruppe om deres aktiviteter på sjøen, sier Morten Fredli, som startet gruppa «Hvor er politibåten Aust-Agder».

Facebookgrupper som «Politibåt-varsling Kristiansand» og «Hvor er politibåten Aust-Agder» har mange medlemmer og oppdateres jevnlig med meldinger og bilder om hvor politibåtene er. Det opereres med både åpne og lukkede grupper, med over 3.000 medlemmer. «Hvor er politibåten Aust-Agder» er den største på Sørlandet, med 3.800 medlemmer.

- Nyttig informasjon

Fredli er selv mye på sjøen, og det er først og fremst villmannskjøring og ulykker han ønsker å unngå på sjøen.

— Å vite hvor politibåten befinner seg er nyttig informasjon, akkurat som det er nyttig å vite hvor redningsskøyta befinner seg. Gruppen er strengt moderert, og innlegg som «Politibåten ligger til kai, nå kan vi fyllekjøre» eller «Nå er det fritt fram» er uønsket og blir fjernet. Jeg er imot fyllekjøring, og siden er ikke til for at de som bryter loven skal få fri bane, understreker han.

I gruppens beskrivelse på Facebook står det følgende: «Dere trenger IKKE å spørre om hvor båten er. Går den ut kommer det melding om det her nesten før de har kastet fortøyningen». Gruppens medlemmer er raske med å få ut informasjon.

— Dette er tredje sommeren på rad at gruppa eksisterer, og det er om sommeren det er mest aktivitet. Jeg tror det er positivt at folk får se at politibåten er mye ute, det har kanskje ført til at noen ikke drakk den ekstra ølen før de kjører båten hjem, sier Fredli.

Politiet vet om gruppene

Koordinator for båttjenesten i Agder politidistrikt, Miriam Stausland, er fullt klar over at politibåtens bevegelser blir varslet på Internett.

— Vi vet at slike grupper eksisterer, men jeg tviler på at de klarer å overvåke oss hele tida, sier hun.

Politibåtene er for tiden svært aktive og har gjennomført flere kontroller de siste ukene, blant annet for høy fart og promille. Fredli er klar over at informasjonen i gruppa hans kan bli brukt for å få vite når det er trygt å bryte loven.

— Det kan nok ha skjedd, og det finnes sikkert noen som bruker gruppa slik. Det er vanskelig for oss å vite hva folk gjør med informasjonen. Selv synes jeg det er positivt at politiet er mye på sjøen, sier han.

Ikke ulovlig

Fredli har selv en anelse om hva politiet synes om gruppens aktivitet.

— De liker det nok ikke, men selv sier jo politiet at det ikke er noe ulovlig med dette, og da får de bare akseptere det, sier han.

Koordinator Stausland bekrefter at aktiviteten er fullt lovlig, og sier at politiet må leve med det.

— Det er sånn verden har blitt, og det får vi bare leve med. Lignende grupper varsler også om UPs aktiviteter, og det er ikke noe ulovlig med å ha slike grupper, sier hun.