Noen timer etter at en ulv ble påkjørt og avlivet like ved Eiken kirke er rovdyret det store samtaleemnet i sørlandsbygda.

Jon Tveiten synes ulven var et flott dyr. Han trodde det var utenkelig at den skulle streife så nær, men da han hørte at en ulv var påkjørt like ved, skjønte han at rovdyret hadde krysset tunet hans tidligere på kvelden.

— Det er både litt sprøtt og litt ekkelt at den holder seg så nær hus og mennesker, sier Møyfrid Telhaug (26).

Hun står ved kassa i matbutikken og pakker matvarer sammen med sin to uker gamle datter.

Slik ser ulven ut i frossen tilstand. Nå skal den undersøkes i Trondheim. Foto: Frank Mersland

— Det er klart en blir litt obs på husdyr og slike ting som er utsatt når ulven holder seg så nær, sier Telhaug.

Urovekkende

Tobias Handeland frykter ikke for ulven, men synes det er soverraskende at den er så lite sky.

Like bak 60-skiltet ble ulven påkjørt rundt klokken 01:00 natt til mandag. Foto: Frank Mersland

— Det er en sensasjon at vi har ulv rett i tettbebyggelsen her i Eiken. Det er urovekkende, sier Handeland.

Sov da ulven lusket

Det er flere sauebønder i Eiken. En av dem er Olav Inge Eiken (49) som ble oppringt flere ganger like før ulven ble påkjørt.

Et par blodflekker i veibanen er alt som minner om at en ulv ble påkjørt i Eiken natt til mandag. Foto: Frank Mersland

— Jeg sov meg gjennom hele dramatikken. Da jeg våknet i dagså jeg at det hadde vært aktivitet på telefonen. Naboer og forbipasserende har sett ulven gå langs veien forbi sauene her. Heldigvis er alle på plass her på gården. Jeg har ikke rukket å se til dem som er på fribeite ennå, sier Eiken.

Vannet blomster

En som ikke sov da ulven ruslet rundt tidligere på kvelden var Jon Tveiten som bor like ved Eiken kirke. Han stod og vannet blomstene ved 20.30-tida da et dyr kom inn på tunet.

Tobias Handeland mener det både er sensasjonelt og litt urovekkende at ulven ferdes så nær mennesker og biler. Foto: Frank Mersland

— "Det måtte være en ulv" tenkte jeg først, men så tenkte jeg at det ikke er mulig at en ulv labber midt i et tettbygd strøk, sier Tveiten.

Han holdt på å rope på ulven, men ombestemte seg. Tveiten synes rovdyret var et fascinerende syn, men mener samtidig at det er betenkelig at en ulv går så fritt rundt i bygda.

Møyfrid Telhaug er overrasket over at ulven ikke skyr tettbygde strøk. Foto: Frank Mersland

— Kona sa til meg i dag at "der ser du - det kan være farlig å gå tur her i strøket", sier Tveiten.

Et par blodflekker

Da ulven ble påkjørt like etter klokken 01:00 natt til mandag hopet set seg raskt opp en del folk langs riksveien som går gjennom Eiken. En av dem var Kurt Rossvatn som jobber på sagbruket.

Sauebonde Olav Inge Eiken sov mens ulven reket langs gjerdet hans. Han manglet ingen av sauene som stod på gården etter at ulven hadde vært på besøk. Foto: Frank Mersland

— Det var nok en del som var nysgjerrige. For meg så det ut som om ulven må ha kommet brått på bilføreren. Det virker som om den har gått og virret urndt i gresset ved siden av veien før den bestemte seg for å gå ut i sleve veibanen.

Aldri i tvil

Det finnes ingen bremsespor på stedet ulven ble påkjørt. Bare et par blodflekker på veien og i gresset ved siden av. En drøy halvtime etter påkjørselen ble ulven tatt hånd om av lederen i viltutvalget i Hægebostad.

Kurt Rossevatn kom til like etter at ulven ble påkjørt. Han sier det var en del skuelystne som stoppet opp for å kikke på rovdyret. Foto: Frank Mersland

— Jeg var oppe og målte hvordan ulven lå i forhold til påkjøringen og slike ting. Deretter pakket vi den sammen og la den på frysen her, sier Thore Johny Eikeland og banker på frysen.

— Var du noen gang i tvil om at det var en ulv?

— Nei. Jeg skjønte det var en ulv med en gang jeg så den. Det gav jeg beskjed om til politiet.

- Hva skjer med den nå?

— Nå skal den sendes til Statens Naturoppsyn i Trondheim. Det er vanlig praksis i slike saker, sier Eikeland.