— Det var ingen selvfølge at fylkesmannen ville godkjenne vår søknad. Men det gjorde han. Dette vil bety enormt mye for Lillesand som sommerby, og jeg er helt sikker på at handelsstanden vil vite å utnytte dette for alt det er verd, sier han til Fædrelandsvennen.

Det var fredag ettermiddag fylkesmann Øystein Djupedals avgjørelse kom til Lillesand. Hele Lillesand sentrum og Brekkestø kan holde søndagsåpent hver søndag mellom 1. juni og 31. august. De defineres som spesielle turiststeder.

- Knallviktig

— De tre månedene er knallviktige for oss. Jeg vil tippe mange butikker har mer enn halve årsomsetningen i sommerukene. Da vil 10-12 ekstra salgsdager bety mye, sier ordføreren.

I bystyrets søknad skrev politikerne at søndagsåpnet var viktig for å demme opp for konkurransen fra kjøpesentrene. Lillesand har to kjøpesentre innenfor kommunegrensene. Halve Sørlandsparken er i Lillesand, det samme er Tingsaker senter.

Thomassen tror nå på videreutvikling av handelsnæringen i byen, og han tror flere vil greie å overleve som helårsbedrifter.

Ytrende sommerliv

— Nå er det ikke bare små matbutikker som kan holde åpent, men alle. Jeg skal ikke presse noen, det blir frivillig, men jeg er sikker på at vi skal få til yrende sommerliv hver eneste søndag i sommer. Alle vil tjene på dette. Både de som besøker oss, restaurantbransjen og hele næringslivet, sier ordføreren.

Leder av Lillesand Handelsstad, Trine Wilhelmine Rønnevig visste ikke om nyheten før Fædrelandsvennen ringte søndag kveld.

— Jeg har bare hørt rykter, men det er bestemt? Fantastisk. Jeg vet enkelte i handelsstanden er bekymret. Innehavere av små butikker må kanskje jobbe sju dager i uka. Men jeg jubler, sier Rønnevig, som driver smykkeverksted.

- Vil merkes i kassene

— Jeg skal ha åpent sju dager i uka, selv om jeg ikke kan sette inn vikar. Dette er en kjempemulighet til å markedsføre Lillesand som sommerby - og det igjen vil merkes i kassene rundt i butikkene. Nabobyene Kristiansand og Grimstad holder jo stengt søndager, sier Rønnevig.

Handelsstandslederen ser på 2014 som et forsøksår for søndagsåpent.

— Vi må bare prøve det ut. Det er også en stor mulighet til å sikre driften om vinteren. I Lillesand sentrum er vi avhengig av god sommertrafikk. Alle på reise ønsker å møte åpne butikker, sier hun.

Også Rønnevig er opptatt av butikksentrene.

— Det er i sentrum vi har hatt utfordringer. Nå får vi et konkurransefortrinn som vi virkelig skal utnytte, sier hun.

Hvis noen er skeptiske, minner hun om at søndagsåpent er helt frivillig.

Også Risør fikk ja til søndagsåpne butikker av fylkesmannen. I denne byen er det sentrum til Østebø, Hopeland og Søndeled som defineres som spesielle turiststeder.