Karoline Kaasa Dahl i ei løype for de større barna og voksne. Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND: — Det er nok zip-linen over vannet det vil bli mest snakk om. Det er en ganske luftig tur, sier Karoline Kaasa Dahl, salgs- og markedsansvarlig i Høyt & Lavt Kristiansand.

Lørdag klippes snora for «Kristiansands råeste lekeplass», en klatrepark til 11 millioner kroner ved Grotjønn nord for Hellemyr og Tinnheia.

Den omfatter åtte klatreløyper i skogen, 122 hindre og 23 zip-liner som kan ta pusten fra selv erfarne fjellfolk uten høydeskrekk.

Salgs- og markedsansvarlig Karoline Kaasa Dahl og daglig leder Trond Skisland ved hovedbygningen, som inneholder billettsalg og kafé som er tilgjengelig for turfolk i Kjerrane-området. Foto: Vegard Damsgaard

— Sunne opplevelser i naturenLøypene har fem ulike farger, eller vanskelighetsgrader, tilpasset folk i alle aldere - men minimum 80 centimeter høye.

- Dette skal være adrenalinfylte, sunne opplevelser i naturen. Det er en arena der barn og foreldre sammen kan ha det gøy og oppleve mestring, fremholder daglig leder Trond Skisland.

kart grotjønn.JPG

Bak 11-millionersinvesteringen står Vestfold-selskapet Høyt & Lavt, som med dette har ni klatreparker i landet. I tillegg har de bygd flere parker både innen— og utenlands.Det er inngått 20-årig leieavtale med Kristiansand kommune for det 150 mål store friluftsområdet ved den nedlagte skytebanen nær Kjerrane.

Løypene består av vaiere og tauverk som er bygd inn i det naturlige terrenget. Per Eivind Vestøl er ansatt som instruktør. Foto: Vegard Damsgaard

Området åpent for alleAvtalen innebærer at alle har tilgang til området, kan sette seg ned på kafeen eller spise niste i naturen. Men de som vil prøve klatreløypene må løse billett.

Dette området passer bedre for de yngre. Alle barn opp til 12 år må ha følge av voksne. Foto: Vegard Damsgaard

Sikkerheten er i høysetet. Alle gjester må gjennom opplæring før de går ut i løypene med klatreseler og kroker som hele tiden er hektet på vaieren. — Løypenes vanskelighetsgrad er markert med farger, som i et alpinanlegg, opplyser Karoline Kaasa Dahl.

Høyden bestemmer hvilken vanskelighetsgrad barna kan velge. Foto: Vegard Damsgaard

Foreløpig finnes ingen sorte løyper, men det kan komme etter hvert. Parken skal være i kontinuerlig utvikling.Kapasiteten er på 200 personer samtidig. Høysesongen følger skolens ferie, men det vil være åpent i helgene ut oktober.

Håper på turister

Målsettingen er 20.000— 30.000 gjester i året. Det er foreløpig to faste ansatte og 21 sesongarbeidere.

- Dette er først og fremst et tilbud til lokale familier og ungdommer, men på sikt vil turistene bli stadig viktigere. Hvis dette medfører at de blir et døgn ekstra i Kristiansand vil det ha stor betydning for næringslivet, mener daglig leder Trond Skisland.

To zip-liner krysser Grotjønn, og dette er den lengste av dem. Her svever man over tretoppene. Foto: Vegard Damsgaard

Den gamle driftsbygningen til skyteanlegget er renovert og innredet med kafé, toaletter og billettsalg. Som takk for opprustingen innvilger Kristiansand Eiendom gratis leie de første ti årene av leieperioden.

Karoline Kaasa Dahl i ei løype for de større barna og voksne. Foto: Vegard Damsgaard

Det var opprinnelig Fritidsetaten Vest som hadde ideen til klatreparken og derfor kontaktet Høyt & Lavt. De ser for seg utstrakt bruk av anlegget, både for barn og unge på skolene i området og i resten av byen.

Veien gjennom området er i smaleste laget, derfor har kommunen anlagt ny parkeringsplass innerst i Suldalen. Nærmeste p-plass er Solkollen på Hellemyr, der en 300 meter lang sti leder inn i klatreparken.