Statsadvokat ber politiet etterforske forsvarer

Førstestatsadvokat Jørn Maurud ber politiet etterforske en forsvarsadvokat som på et opptak tilsynelatende ber en av sine klienter om å kidnappe og dope ned et voldtektsoffer.

Dersom en advokat kan ha begått en straffbar handling, må saken etterforskes av politiet, men Advokatbevillingsnemnda kan treffe vedtak om tilbakekalling av bevillingen eller suspensjon uavhengig av dette. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NTB
Publisert: Publisert:

Målet med den angivelige kidnappingsplanen var ifølge VG at voldtektsofferet ikke skulle møte i retten for å forklare seg, og at en voldtektstiltalt klient skulle bli frifunnet.

Selv sier advokaten at samtalen er tatt ut av sin sammenheng, uten at forhistorien er kjent, og at opptakets innhold aldri har vært reelt.

– Grov motarbeidelse

– Nå må politiet etterforske dette. Jeg vil be politiet om å etterforske dette opp mot grov motarbeidelse av rettsvesenet, som det virker som å være, sier førstestatsadvokat Jørn Maurud ved Oslo statsadvokatembeter til VG.

«Jeg trodde at du, med din bakgrunn, kanskje hadde noen løsningsmuligheter. Hvordan er det hvis man skal kidnappe med seg en person for noen dager?» spør advokaten på opptaket, som skal være fra 20. mai i fjor, en uke før han skulle forsvare en av to rumenske menn som i august 2013 banket opp og voldtok en narkoman kvinne i 40-årene.

Prioritert

Det som kommer fram, er alvorlig, og saken skal etterforskes, opplyser politiinspektør Grete Lien Metlid, leder for seksjon for vold og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

– Etterforskning av voldtektssaker er noe vi prioriterer, og hvis det nå viser seg at noen har forsøkt å motarbeide rettsvesenet i en sak vi har etterforsket, ser vi svært alvorlig på det, sier Metlid.

– Forferdelig

Advokatforeningen vil ta kontakt med Advokatbevillingsnemnda om saken, opplyste generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen til NTB onsdag kveld. Det er sistnevnte som avgjør om en advokatbevilling skal tilbakekalles eller suspenderes.

– Dersom dette er riktig, så er det helt forferdelig. Det strider i tilfelle mot alle grunnleggende prinsipper for et advokatvirke, og slik det er fremstilt i VG, så kan dette være straffbart, sa Smith.

Hun henviser til straffelovens paragraf 157 om motarbeidelse av rettsvesenet.

Nekter

Forsvarsadvokaten nekter for at han var med på å planlegge noen kidnapping. Han sier til VG at presset fra mannen som gjorde opptaket, var så stort at han for det meste bare «jattet» med i samtalene.

– Jeg har sagt dette. Det høres brutalt ut, det er uheldig. Men det skjedde aldri noe, sier advokaten og forteller at familien har bodd på hemmelig adresse på grunn av trusler.

Publisert: