Det bekrefter UiA-direktør Tor A. Aagedal overfor Fædrelandsvennen.

— Vi ble varslet av PST i fjor, og satte straks i gang med å evaluere professorens forskning og hans publikasjoner. Vi har hatt både norske og internasjonale eksperter i gang, uten at vi finner noe mistenkelig. Så kom utvisningsvedtak i januar, sier Aagedal

Han sier at UiA stiller seg uforstående til norske myndigheters avgjørelse ut fra universitetets kjennskap til saken.

Tor A. Aagedal, direktør ved Universitet i Agder. Foto: Reidar Kollstad

— Vi kjenner ikke utvisningsgrunnlaget utover det PST varslet oss om i fjor. Det er hemmelig. Vi ble i fjor kjent med at PST hadde reagert på to, tre artikler med teoretiske matematiske modeller om supersoniske raketters styring og bevegelsesmønster, publisert i offentlige forskningstidsskrifter. Slik vi ser det, er det modellene og teorien som er poenget, ikke rakettenes bevegelser. Norske myndigheter ser det kanskje annerledes, sier Aagedal.

Nekter skyld

Det var NRK som fredag sprakk nyheten om at to forskere ved UiA er utvist fra Norge, fordi de regnes for å være en fare for Norges sikkerhet. Det skal særlig være arbeidene til professoren med europeisk tilhørighet som vekker myndighetenes interesse. Hans kinesiske stipendiat har forsket på vindmøller, men har publisert lite.

Begge de to nekter for beskyldningene som rettes mot dem, og de stiller seg uforstående til utvisningsvedtakene.

Kinesisk universitet med militærkontakt

De to sin kontakt med et kinesisk universitet skal stå sentralt:

— Det synes for meg at problemet er mennenes tilknytning til et universitet i Kina. Universitetet skal ha tett samarbeid med kinesisk militære, sier advokat Nils Anders Grønås, som representerer stipendiaten.

Aagedal sier dette:

— Jeg husker ikke navnet, men det er snakk om et av Kinas ledende teknologiske universiteter. Det er helt naturlig at våre vitenskaplige medarbeidere har slike kontakter. Vi oppfordres til internasjonalisering. Forskning og forskningspublikasjoner er i sin natur noe som skal være offentlig. Fra universitetets side kan vi ikke se at disse to skal ha gjort noe galt, sier Aagedal.

Les også:

Har reist fra Norge

Begge forskerne har forlatt Norge. UiA opprettholder inntil videre sitt ansettelsesforhold med den europeiske professoren. Den kinesiske stipendiaten var i praksis ferdig med sitt treårsopphold da han forlot Norge.

— Vi er formelt ikke part i saken. Det er heller ikke mulig å anke et utvisningsvedtak som er gjort av Justisdepartementet. Eneste mulighet for fornyet behandling nå er rettsapparatet. De to må selv avgjøre hva de ønsker å gjøre, sier Aagedal.

Det skal være første gang en fast ansatt ved et universitet i Norge er utvist fra landet.

Verken Grønås eller advokat for professoren, Arild Humlen har fått fullt innsyn i begrunnelsen for vedtaket om utvisning. Det er hemmeligstemplet informasjon.

— Vi vet ikke grunnlaget og kan derfor ikke protestere, men myndighetene mener dette er pågående aktivitet. Min klient forstår ikke hvorfor han er utvist, sier Grønås.

De to fikk frist til 23. januar på å forlate Norge. De skal ha reist frivillig.

Justisdepartementet vil ikke kommentere saken, men mener det er viktig å motvirke faren for at visse stater og terrorister skal tilegne seg og bruke masseødeleggelsesvåpen, ifølge NRK og NTB.