KØ OG ATTER KØ: Mellom Kristiansand og Søgne var det svært saktegående trafikk mandag ettermiddag. Foto: Atle Brandt
Flere vogntog fikk mandag ettermiddag problemer i Fidjebakken i Kristiansand. Foto: Tormod Flem Vegge
STÅR: Dette vogntoget står like etter Baneheitunnelen i vestgående retning. Foto: Elling Svela
STÅR OGSÅ: Et vogntog sperrer også deler av E 18 på nye Lundsbrua. Foto: Kjetil Reite
VANSKELIG: Det er svært utfordrende kjøreforhold på Sørlandet nå. Her ved Bjørndalssletta. Foto: Elling Svela

AGDER: — Osestadbakken bleåpnet for trafikk klokken 18.09, forteller trafikkoperatør Anniken Island vedVegtrafikksentralen.

— Etter at det bleryddet opp i Trybakken og Osestadbakken, ser ting så langt greit ut idistriktet, fortsetter hun.

Trafikkoperatørenunderstreker imidlertid at veiene fortsatt kan være litt glatte på Sørlandet mandag kveld.

Vogntog fast i snøen

Det var mandag redusert fremkommelighet i Osestadbakken, mellom Lyngdal og Mandal, i retning Mandal, på grunn av at vogntog satte seg fast i snøværet.

Politiet bisto med dirigering av trafikken.

E 39 ved Trybakken, i retning Mandal, ble åpnet for trafikk klokken 17.15. — Avkjøringen til Tvedstrand er nå åpen for trafikk, etter at en personbil gikk tom for drivstoff. Veien ble åpnet klokken 16.40, opplyste Roger Evensen, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen ved 18-tiden.

Føreren av bilen, en 23-åring, vil bli anmeldt for å ha kjørt bil uten førerkort, samt for å ha oppgitt falske personopplysninger til politiet.

Brøytebil krasjet i buss

Klokken 18.40 fikk politiet melding om et trafikkuhell på E 18 ved Brokelandsheia. En buss krasjet med en brøytebil. Det er ikke meldt om personskader som følge av uhellet.

En bilist ble påkjørt bakfra ved Hannevika i Kristiansand, i østgående retning, ved 18.50-tiden. En passasjer hadde smerter i nakken etter sammenstøtet.

Lange køer

Klokken 16.45 stod trafikken mer eller mindre stille i vestlig retning forbi Trybakken i Søgne. Flere dårlige skodde trailere som måtte stoppe for å legge på kjettinger, skapte kilometer lange køer.

— Alt tilgjengelig mannskap er kalt ut for å få åpne veiene igjen, men med kilometer lange køer er det vanskelig å ta seg fram også for disse. Midtdelere gjør det ikke enklere for brøytemannskapene å komme fram når trafikken står bom fast, sa trafikkoperatør Anniken Island ved Statens vegvesens veitrafikksentral til Fædrelandsvennen like før klokken 17. Veitrafikksentralen fikk den første meldingen om stans på stedet kl. 15.00. En time senere ble også E 18 ved Tvedestrand i retning mot Arendal stengt.

I tillegg til problemene på europaveiene vest og øst for Kristiansand ble det samtidig meldt om svært vanskelige kjøreforhold på en rekke sideveier på Sørlandet.

Åtte vogntog

— Like før klokken 15 satte et vogntog seg fast på E 39 i Trybakken i retning Stavanger. Det er to felt på stedet, så det skal være mulig for personbiler å passere, sa Roger Evensen, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen i 15.30-tiden.

Det var lange køer i vestgående retning mot Trybakken. Like før klokken 17 stod køen helt til Lunde, en strekning på drøye sju kilometer.

— I bunnen av Trybakken står åtte vogntog. Det ene vogntoget står presset helt inn til midtdeleren slik at de ikke får lagt på kjettinger. Det er det som er årsaken til at trafikken står. Da jeg kjørte forbi klokken 16.45, stod køen fra Try til avkjørselen til Trysnes, fortalte stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) til Fædrelandsvennen.

Michaelsen, som er medlem av justis- og beredskapskomiteen på Stortinget, kjørte østover fra Mandal mandag ettermiddag. Hun pendler mye, men har sjelden opplevd glattere veier.

— Det er ekstremt glatt vest for Kristiansand, sa hun.

Flere kilometer med kø

Ifølge forbipasserende ved Trybakken, stod køen helt stille i mange kilometer i vestgående retning.

— Det står en trailer i hver busslomme her, og køen vestover er mange kilometer. Bilene står helt stille, og det ser ut som de har stått en stund, for det er ingen hjulspor i snøen. Mot Kristiansand går det også veldig sakte, sa Christine Berhus til Fædrelandsvenennen, som kjørte i retning Kristiansand.

Dette vogntoget sperret trafikken ved utløpet av Baneheitunnelen i vestgående retning mandag ettermiddag. Foto: Elling Svela

Klokken 15.10 meldte en av Fædrelandsvennens reportere at et vogntog står fast like etter Baneheitunnelen i vestgående retning, der Vesterveibrua begynner. Det er mulig å passere, men trafikken begynte å tette seg. Også på nye Lundsbrua stod det en trailer som sperret trafikken på E 18. Ifølge tipsere stod trafikken helt stille i Baneheitunnelen og sentrum.På E 39 stanset et vogntog ved Rige i vestgående retning, noe som igjen førte til køproblemer.

En bil har også kjørt utfor veien like før Tangvall i Søgne.

Tidligere i dag kjørte en personbil i en lastebil på glatt føre i Songdalen.

Vegtrafikksentralen advarer alle som har tenkt seg ut på veiene i Agder.

— Det er snøføre igjen på alle veier. Hovedveier og sideveier. Kjør veldig forsiktig, for nå er det glatt, sier Steinar Våsjø, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen.

Glatt ved 14-tiden

Klokken 14.07 fikk politiet melding om svært glatt veibane på Varoddbroa i Kristiansand. Flere biler kjørte i hverandre. Det ble ikke meldt om noen personskader. Noen minutter senere, klokken 14.17, fikk operasjonssentralen i Agder politidistrikt melding om at en litauisk semitrailer sto på tvers av veibanen på E 18 mellom Saltrød og Heftingdalen. Semitraileren ble etter hvert fraktet bort av bilbergingsfirma.

Små mengder snø

Ifølge dagens værvarsel skulle det kun snø i små mengder. Likevel laver det ned over Kristiansand mandag ettermiddag. Kombinert med vind i form av frisk bris og opp mot liten kuling, er kjøreforholdene akkurat nå vanskelige.

KJETTINGER: Denne sjåføren måtte legge på kjettinger på E 39 i Fidjebakken i Kristiansand.

— Vi ser på radaren at det er bra med snø over dere nå. Men ifølge våre prognoser, skal det ikke vare. Denne nordøstlige vinden er vanskelig å forutse. Det skal lite til før det danner seg snø, sier Arild Mentzoni, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

- Kjør forsiktig

Han sier at det meste av snø vil legge seg i kystnære områder. Også han advarer mot glatt føre.

— Nå må folk kjøre forsiktig. Denne lette snøen polerer veiene. Det begynner å bli veldig glatt hos dere, sier han.

Ifølge hans prognoser skal det fortsatt kun komme noen centimeter snø i løpet av mandagen. Det samme gjelder for resten av uka. Kaldt, og periodevis snøvær.

— Det blir kaldt. Akkurat nå er det litt mildere enn det har vært, på grunn av litt snøvær og skyer. Men utover i uke forsvinner skyene, og da blir det kaldere igjen, sier vakthavende meteorolog Arild Mentzoni ved Meteorologisk institutt.

Sur vind

Og som om ikke det var nok:

— Dere får også en nokså sur vind. På kysten blir det frisk bris og liten kuling. Mest vind får dere øst for Lindesnes. Det vil blåse mest i dag, i morgen og kanskje onsdag, sier Mentzoni.

— Det er enormt kaldt nå?

— Njaa. Dette er vintervær, som vi ikke er ukjent med fra tidligere. Såpass må man nesten stå av, mener Mentzoni.

— Men er det noe mildvær i sikte for de av oss som synes det blir for kaldt?

— Nei. Det blir fortsatt kaldt. Kanskje blir det færre kuldegrader når det kommer litt skyer. Men jeg har vanskelig for å se at det kan bli plussgrader noe sted denne uka. Varmest akkurat nå er Oksøy med 2,5 minus.