Lørdag kveld, etter å ha levd i uvisse i flere uker, kom klarsignalet.

— Det var en hyggelig beskjed å få. Jeg hadde ikke trodd jeg skulle få den så tidlig. Bevisst eller ubevisst har uvissheten kvernet i bakhodet, innrømmer Lars Helge Birkeland.

Han var ny på elitelandslaget foran denne sesongen og hadde et klokkeklart mål om å komme til VM i Holmenkollen 3.-13. mars. For å klare det, regnet han med å måtte krype opp på pallen i minst et av verdenscuprennene. Men bak de fire essene - Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen samt brødrene Tarjei og Johannes Thingnes Bø - har det vært langt mellom topplasseringene. Selv har Birkeland en niendeplass fra Østersund som best. Ettersom landslagskollega Henrik L'abee Lund har slitt mye med sykdom, er det utviklingslandslagets Erlend Bjøntegaard som har utgjort den største trusselen om VM-plass.

- Totalvurdering

Men da landslaget skulle plukke ut femtemann, falt valget på Birkeland.

— Vi tok ut Lars Helge basert på en totalvurdering ut fra at han har prestert jevnt gjennom hele sesongen. Men det er på ingen måte lukket for Erlend ennå, understreker landslagstrener Egil Gjelland.

Etter de to verdenscuprundene i Canada (3.-7. februar) og USA (10.-14. februar), tar han ut sjettemann. Han vil få like store muligheter som Birkeland til å få gå VM.

— Det er de som er i form som får gå i VM, sier Gjelland.

- Fair sjanse på sprint

Selv innser Birkeland at det skal mye til å få gå VM-distanser på bekostning av den nevnte kvartetten, så sant de holder seg friske og raske. Men, på sprinten er Johannes Thingnes Bø regjerende verdensmester, og derfor har Norge fem plasser på sprint/jaktstart.

— Det er i utgangspunktet det som er sjansen min til å få gå individuelt. Og det ser jeg absolutt på det som en fair sjanse til å komme med der, sier 27-åringen.

To ganger tidligere har han kommet inn som VM-reserve, men han har bare 39. og 44. plass å slå i bordet med fra normalprogrammet i 2012 og 2013. I fjorårets VM ble han syk og fikk ikke gått noe som helst.

— Det hadde vært moro å endelig få fullklaff i et VM, sier austegden.

Trent fire timer daglig

— Hvilke drømmer har du for mesterskapet?

— Å få gå sprinten og jaktstarten, og smelle til med to gode løp. Jeg vil være med i teten og kjenne på spenningen der.

På søndagens stafett i Anterselva kom han inn som reserve for Emil Hegle Svendsen. Det endte i ti treff på ti skudd, men i sporet gikk han seg stokk stiv.

— Men så gikk han mot de løperne som gikk aller fortest i Anterselva. Dessuten var det hans første løp i høyden, sier Gjelland.

— Jeg hadde tunge bein, men så har jeg trent nesten fire timer i snitt hver dag den siste uka, sier Birkeland.

Torsdag forlater han høydesamlingen i Anterselva og vender snuten mot USA og Canada hvor han skal forsøke å sikre seg noen topplasseringer før VM.

— Planen er å slippe opp på treningen for å komme i bedre form til de konkurransene, sier Birkeland.

PS! Frolendingen Marte Olsbu fikk som ventet klarsignal til VM i helga.