KRISTIANSAND: — Jeg og mine tre søstre er selvfølgelig svært stolte over det far fikk til i Bangladesh, og at han nå blir hedret på en måte som er få forunt, sier Kristen Munksgaard til Fædrelandsvennen.

Redaktøren i Avisen Agder er sønn av nå avdøde Oddvar Munksgaard, som nå hedres med å få navnet sitt på en egen gate/plass i Rajshahi.

— Vi har nok ikke skjønt hvor stor Oddvar ennå er der nede, og hva han har betydd for Bangladesh. Og sammen med fotograf Trygve Skramstad bidro han til at sørlendingene fikk et bilde av verden utenfor Hannevikkrysset. Vi skulle gjerne vært med ned, men det blir kanskje ved en annen anledning, sier han.

HEDRES: Oddvar Munksgaard. Foto: Jan A. Johannesen

— De tar helt av der nedeDet er i sammenheng med at Kristiansand sender en delegasjon ledet av ordfører Arvid Grundekjøn til sin vennskapsby i mer en 30 år at det nye gatenavnet skal avdukes.

I delegasjonen er blant andre også Venstre-politiker Dag Vige, som leder Rajshahi-komiteen i Kristiansand. Han sier at ingen i delegasjonen er helt klare på hva det er Munksgaard nå får navnet sitt på.

— Det er et område som skal navnsettes, så vidt jeg har forstått. Vi reiser ned på torsdag, og da får vi se, sier Vige til Fædrelandsvennen.

— Men de tar helt av der nede, og ordføreren i byen skal vist også reise et tårn kalt "Friendship tower", modellert etter Oslo S, sier han.

Hans Petter Mjølund var i mange år leder av Rajshahi-komiteen, og også han er begeistret over at Munksgaard nå hedres.

— Det er kjempebra at innsatsen hans nå får slik anerkjennelse. Rajshahi-aksjonen holdes ennå hvert tredje år, og den holder liv i en rekke humanitære organisasjoner der nede, sier han.

Startet kronerulling

Med det blir kristiansanderen Munksgaard foreviget i byen i Bangladesh han fikk sørlendingene til å gi gavmildt til i 1971 - og som siden ble Kristiansands vennskapsby.

Munksgaard og fotograf Trygve Skramstad dro i 1971 til Bangladesh hvor de dekket krigshandlingene mellom India og Pakistan, som ledet til Bangladesh' selvstendighet. Med den rekke reportasjer om sivilbefolkningens lidelser og den forferdelige situasjonen for flere millioner flyktninger, startet han kronerulling i Fædrelandsvennens spalter.

På kort tid ble det samlet inn en halv million kroner for å bygge et barnesykehus i Rajshahi. Munksgaard fortsatte å reise til området i årene etterpå, og leverte mange reportasjer til Fædrelandsvennen sammen med Skramstad.

Det offisielle samarbeidet mellom Kristiansand og Rajshahi ble startet opp i 1979, på bakgrunn av Munksgaards kontaktnettverk i byen. Siden har millioner av kroner blitt sendt til byen fra innsamlingsaksjonene i Kristiansand hvert tredje år, og gått til skoler, sykehus, organisasjoner og andre prosjekter.