TRIVSEL: Trening gir lensmann John T. Homme, økt trivsel og overskudd i hverdagen i et stressende yrke. Skiparet han går på, har tidligere tilhørt en norsk landslagsløper. Foto: Frode Lindblom
LIVSSTIL: - De som ikke trener på fritiden, gidder heller ikke trene i arbeidstiden, mener lensmann John T. Homme, her på tur rundt Naspevarden i Vennesla. Foto: Frode Lindblom

VENNESLA: 2. mars går sjefen på Vennesla og Iveland lensmannskontor turløpet Sesilåmi for 13. gang. Han har syklet Kristiansand-Hovden fire år på rad og er aktiv i idrettslaget hjemme i Iveland.

På hugget med trening

— Jeg får dårlig samvittighet hvis jeg ikke får trent to-tre ganger i uka. For meg er trening viktig. Det handler om trivsel, overskudd, og jeg er mer på hugget også i jobben, sier Homme som fredag ettermiddag la treningsturen rundt Naspevarden i Vennesla. 49-åringen trener på eget initiativ.

- Burde vært minimumskrav

Det er et krevende yrke, særlig i operativ tjeneste, men norsk politi har ingen fysiske krav, verken til kondisjon eller styrke. Det er opp til hver enkelt tjenestemann- og kvinne å holde seg i form.

— Ingen som jobber i politiet er pålagt å trene. Det burde vært et minimumskrav, mener Jan Kåre Eriksen, leder av Kristiansand politiidrettslag. De 260 medlemmene er ansatt ved de tre politistasjonene i Kristiansand og lensmannskontorene i Søgne, Vennesla og Setesdal. Medlemstallet er synkende. Ansatte kan søke om 500 kroner i trimstøtte i løpet av sesongen.

Mangeårig kamp

— Sentralt har det vært en kamp i over 25 år å få én fast treningstime i arbeidstiden. Alle er enige om det. Nå gis det mulighet til å trene én time dersom tjenesten tillater det. Det burde vært bedre tilrettelagt, fordi mange er ute i krevende jobber, sier Eriksen.

Skyte- og taktisk trening, samt kurs i arrestasjonsteknikk er i dag obligatorisk. Her varierer timetallet fra 24 til 105 timer i året.

- Ingen mister jobben

— Det har vært snakket mye om fysiske krav til politiansatte, men det er i dag ingen tester du kan stryke på. Du mister ikke jobben på grunn av svak fysisk form, sier lensmann John T. Homme.

TRIVSEL: Trening gir lensmann John T. Homme, økt trivsel og overskudd i hverdagen i et stressende yrke. Skiparet han går på, har tidligere tilhørt en norsk landslagsløper. Foto: Frode Lindblom

— Burde det vært slike krav?

— Ja, men da må det legges til rette for trening. De som ikke gidder å trene på fritiden, gidder heller ikke trene frivillig i arbeidstiden. For meg er trening en vanesak, sier han.

Krav kun til lærlinger

Ambulansetjenesten på Sørlandet har heller ingen fysiske krav til ansatte, kun for lærlinger ved opptak. Det er en bære-, styrke- og utholdenhetstest.

— Vi har ingen krav, men oppfordrer folk til å trene. Blant annet fordi vi har større utfordringer enn tidligere. Det er tyngre løft og pasientene er tyngre enn før, sier Stine Engeset Rødal, fagkonsulent i ambulansetjenesten ved Sørlandet sykehus.

Brannfolk må styrke- og kondistestes

I brannvesenet er situasjonen en annen. En gang i året gjennomføres en obligatorisk bolk bestående av en styrke- og utholdenhetstest.

Utholdenhetstesten foregår på tredemølle i åtte minutter. Det er med fullt røykdykkerutstyr og en 18 kilos vektstang på ryggen. Styrketesten er push ups med 18 kilo på ryggen, spensthopp og armtrekk i bom.

Testen som Arbeidstilsynet krever, gjennomføres under kontroll minst én gang i året, forteller brannsjef Jan Røilid i Kristiansandsregionen brann og redning (KBR).

— Dette er et sentralt krav for alle i vår bransje. Det er direkte knyttet til den fysiske påkjenningen vårt mannskap utsettes for ved en større brann. Vi jobber i team, og er det en slappfisk blant disse, er det en stor belastning for de andre på laget, forteller Røilid.