Nordens 25. beste restaurant, og nummer fem i Norge. Restaurant Måltid i Kristiansand kan smykke seg med store ord, ifølge en årlig nordisk kåring av de 66 beste restaurantene i Norden.

Juryen er ledet av danske Bent Christensen, en anerkjent kokk med flere kokebøker på samvittigheten. Flere norske mat— og vinpersonligheter har bidratt til kåringen.

Innehaver Kim Wiuff i Restaurant Måltid sier det er en viktig anerkjennelse for en restaurant i en liten by som Kristiansand.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Savner gjester fra Kristiansand

— Vi er veldig stolte, og veldig fornøyd med at vi i en så liten by som Kristiansand kan havne blant de fem beste i Norge, sier Wiuff.

Danske Wiuff har jobbet i Måltid i halvannet år, og har tidligere jobbet under Bent Stiansen på restauranten Statholdergaarden i Oslo.

Nå mener dansken innbyggerne i Kristiansand må kjenne sin besøkelsestid.

— Gjester kommer fra hele landet. Vi får flere og flere av de tilreisende gjestene, men skulle ønske at Kristiansands befolkning visste hvilken perle av en restaurant de har i byen, sier Wiuff, og legger til:

— Hadde vi ligget i Oslo hadde vi hatt fullt hus hver kveld. Det har vi ikke i dag.

Biff- og burgerkultur

I fjor havnet Måltid på en 67. plass i Norden, og har i år gjort et kraftig byks.

— Vi har en klar profil. Vi jobber med lokale råvarer og leverandører, og vi vet hva vi gjør. Det gir en trygg stemning i restauranten, sier Wiuff.

— Hva tenker du om restaurantmiljøet i Kristiansand?

— Det virker som mange tror de kun kan bruke oss når det er en anledning, men man kan godt komme innom her for en rask middag. Kristiansand er preget av en biff-og burgerkultur, og vi skulle ønske man brukte penger på en gastronomisk opplevelse, sier Wiuff.

Noe for enhver smak

Claus Oliver Pedersen i Kristiansand Hotell- og Restauranteierforening er imponert over hva Måltid har fått til.

— Det er en fantastisk bra restaurant, og det er spennende å ha noen fra Sørlandet inne på en slik liste, sier Pedersen.

Han beskriver restaurantmiljøet i byen som voksende, og mener man i Kristiansand kan finne noe for enhver smak.

— Kristiansand-miljøet har hatt en spennende utvikling, med flere og flere restauranter. På den måten presser man andre til å legge seg på et høyere nivå, og det får alle i Kristiansand veldig mye igjen for, sier han.

Danske Noma i København stakk av med seieren i kåringen. De fire norske restaurantene som havnet foran Måltid var Maaemo, Ylajali og Bagatelle i Oslo, samt Renaa i Stavanger.

Eyvind Hellstrøm, tv-kokk og tidligere kjøkkensjef på Bagatelle, har tidligere skrytt av Restaurant Måltid.

— Denne restauranten går rett inn på min liste over de ti beste stedene i Norge. Maten er så gjennomført og bra, med så mye finesse. Derfor har jeg vært her tre kvelder på rad, sa Hellstrøm til Fædrelandsvennen i oktober i fjor.

En av Norges beste kokker, Bent Stiansen, sier det er en markant prestasjon av Måltid å havne på en slik liste.