Lekre kjoler har fått plass på tørrlagte rør. Foto: Tore André Baardsen
Daglig leder Rita Tegnander og nestleder Øystein Hegen er i flyttemodus om dagen. Foto: Tore André Baardsen
Synnøve Solvik får ansvar for bokkafeen. Foto: Tore André Baardsen
Shalam flytter inn i Dronningens gate 16, der det tidligere har vært skomaker, broderi, glassmagasin, pizza og videofilmer. Foto: Tore André Baardsen
Rita Tegnander og Øystein Hegen forsikrer at flyttesjauen er i rute. Foto: Tore André Baardsen

Det handler om kommoder, kjoler, kobberkjeler og kaffekopper av skjør porselen og utgaver av Alle Kvinner helt tilbake til 1938. Pluss diverse annet som blir med på det massive flyttelasset når Shalam flytter bruktbutikken fra hjørnet mot Elvegata til gjenbruk av lokalet der videofilmer og pizza i mange år var til salgs.

Daglig leder Rita Tegnander og nestleder Øystein Hegen er i flyttemodus om dagen. Foto: Tore André Baardsen

Eksempler på hva annet som har vært bak veggene i nummer 16, kommer vi avslutningsvis tilbake til.

— Vi åpner torsdag klokka 10, annonserer Rita Tegnander, sjefen både i den gamle butikken og i den nye som får navnet 2nd hand by Shalam. Øystein Hegen er hennes nestleder, som han også er det i forhold til arbeidstreningsprogrammet.

Noen av betjeningen er frivillige, andre er mennesker som trenes opp for arbeidslivet i samarbeid med fengselet, friomsorgen og Nav.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Opphørssalg

Men ikke alt av sofaer, amerikanske gyngestoler, broderte duker og tallerkener med dronning Maud skal ut. Noe blir stående til historisk lave priser til opphørssalget starter 10. november.

Rita Tegnander og Øystein Hegen oppgir følgende grunner for flytting av butikken:

— Leiekontrakten for dagens butikk går ut i høst. Dessuten er parkeringsplassene nær dagens butikk blitt færre. Vi skal også være ærlige og si at beliggenheten er bedre i nærheten av Markens gate og at vi dermed kan få flere kunder som tilfeldig dropper innom.

Synnøve Solvik får ansvar for bokkafeen. Foto: Tore André Baardsen

Den nye butikken får egen avdeling for vintage (edel årgang), en med såkalt retropregede artikler, en aldri så liten bokkafé og en vegg med klær som i Shalams ånd henger på tørrlagte rør.

Selveste Munch

— Er fortsatt skattejegere blant kundene?

— Absolutt. Noen av dem kjenner våre rutiner og vet når vi får nye leveranser. Da står de på trappa når vi åpner.

Og skatter finnes.

Lekre kjoler har fått plass på tørrlagte rør. Foto: Tore André Baardsen

Tegnander har hørt historien om et bilde som for mange år siden viste seg å være laget av selveste Edvard Munch.

— Det ble taksert til 30-40.000 kroner etter at det ble kjøpt på Shalam til en pris med to færre nuller bak. Men det at noen virkelige godbiter kan være priset rimelig er en del av gamet.

Butikksjefen legger skyndsomt til at kundene ellers er som kunder flest, de representerer alle lag av befolkningen.

Shalams kafé og oppsøkende virksomhet fortsetter som før med base i Elvegata 7. ## Våpen og sysaker

Så noen ord om historien til Dronningens gate 16. Da er, som så ofte før, lokalhistorikerne Inger Johanne og Knut Mæsel gode å ty til.

— Gården ble, som så mange, offer for bybrannen i 1892. Etter gjenoppbyggingen flyttet skomaker S. I. Sørensen inn i første etasje. I 1895 tok Vaabenhandler Pedersen andre etasje i bruk som våpenlager, samtidig som en annen Pedersen drev med fredeligere sysler i etasjen under. Det handlet om broderier. Ellers vet vi lite annet om gården i nummer 16, enn at den sammen med nummer 12 og 14 ble adresse for Dronningens Magasin i 1962, opplyser ekteparet.