Det konstaterer smittevernavdelingen ved Sørlandet sykehus i sin høringsuttalelse til Utviklingsplan 2030. I uttalelsen peker smittevernsekspertene på at antibiotikaresistente mikrober øker globalt og nasjonalt, og at sykehusene i årene framover vil behandle flere pasienter. Det blir også flere eldre og flere kronisk syke pasienter, som er mer mottakelige for infeksjoner.

Større smittefare

Med flere sykehus/helseinstitusjoner på Sørlandet, blir det mer flytting av pasienter fra et sted til et annet. Smittevernenheten peker på at dette vil være med på å spre resistente bakterier.

Derfor er det avgjørende at isolatkapasitet oppgraderes uavhengig av om det blir ett stort sykehus, tre sykehus eller andre varianter med regionale helsesentre. Isolatkapasiteten er allerede i dag for dårlig.

Advarer

I tillegg må sykehusplanleggerne sørge for at standarden på smittevern i alle helseinstitusjonene må være like god som i sykehus og dette må tas høyde for i bygging av eventuelle nye desentraliserte sentre, står det i høringsuttalelsen som avslutningsvis også advarer mot at kjøp av helsetjenester i utlandet åpner for flere resistente bakterier inn i norske sykehus.