— En økning av eiendomsskatten vil hjelpe oss utrolig langt på vei. 16 millioner kroner er et betydelig beløp, sier Windegaard til Fædrelandsvennen.

Lillesand kommune har i dag en eiendomsskatt på to promille for boliger. Rådmannen mener satsen bør økes til fire promille for å bedre kommunens skakkjørte økonomi. Satsen for verker og bruk foreslås økt fra tre til fem promille. Økningen vil innebære en økning i skatteinntektene fra 17,7 millioner til 33,7 millioner.

— Det blir ikke en dobling av eiendomsskatten, for vi rører ikke bunnfradraget. Det vi er på jakt etter, er å øke inntektene våre. Vi har foretatt mange investeringer i infrastruktur de siste årene, så vi mener at vi ligger relativt godt an når det gjelder behovet for nyinvesteringer i fremtiden, sier Windegaard.

Vil selge barnehager

Bakgrunnen for forslaget er bestillingen administrasjonen fikk av bystyret i mai. Rådmannen ble da bedt om å utrede en rekke tiltak som skal sikre den fremtidige økonomien. Å øke eiendomsskatten er ett av totalt 12 tiltak som politikerne nå skal ta stilling til.

— Jeg skulle gjerne ønske at alle tiltakene ble gjennomført, men det er neppe realistisk. En del av tiltakene vil ikke ha umiddelbar effekt, men vil gi en retning som vil redusere kostnadene våre på sikt, sier Windegaard.

Rådmannen foreslår også å selge Gullungen barnehage og Hæstad barnehage, samt eiendommer på Gamle Møglestu, Rosenberg, Stykkene og Tjuvhola. De andre forslagene dreier seg om samlokalisering av Sjømannshjemmet og Sjømannshaven, nedleggelse av Lillesand by- og sjøfartsmuseum, droppe utdeling av kulturmidler i 2015 og justere bemanningsnormen i barnehagene.

— Jeg tror vi skal finne en god måte å dra oss gjennom disse tiltakene og er spent på hvordan summen blir til slutt, sier Windegaard.

Tviler på dobling

Gruppeleder Einar Holmer-Hoven (H) er ikke overrasket over at rådmannen foreslår drastiske tiltak.

— Det er dramatisk, men vi er forberedt på å ta dramatiske grep. Foreløpig kan vi ikke utelukke noen ting, men en dobling til fire promille tror jeg ikke vil skje, sier Holmer-Hoven.

Høyre har tidligere avvist å øke eiendomsskatten, som partiet har lovet å ikke røre i den inneværende perioden.

— Vi har ikke lovet noe for neste periode, så jeg hadde håpet at vi kunne drøye diskusjonen om dette til neste år. Da kunne vi ha gjort det klart i programmet at vi ikke lover at eiendomsskatten ikke økes. Men nå kommer det for fullt og det må vi ta stilling til, sier Holmer-Hoven.

Styrer mot underskudd

Han fremhever at kommunen styrer mot et underskudd på ti millioner kroner i 2014 og at noe må gjøres.

— Vårt overordnede ansvar er å levere et realistisk budsjett i balanse. Det er helt uaktuelt at Lillesand ikke skal kunne styre over sin egen økonomi, sier Holmer-Hoven, med henvisning til at kommunen vil bli satt under statlig administrasjon dersom den havner på Robek-lista slik rådmannen advarer mot.