I en serie på åtte programmer møter programleder Bjørn Markussen åtte mennesker med åtte ulike livssyn. Foto: Reidar Kollstad

— I det første programmet møter vi prest i Den ortodokse kirke, Christoforus Schuff. Han forteller blant annet at han forsøker å kvitte seg med barnetroen sin. Det har ikke jeg hørt mange prester si tidligere, sier programleder Bjørn Markussen.

Markussen mener det er interessant, men også viktig å snakke om ulike livssyn.

Tro skaper splid

— Tro og livssyn surrer til forholdet mellom naboer, men også mellom folk og nasjoner. Derfor er dette viktig å snakke om. Og de færreste forholder seg helt likegyldige til religion.

Programmene publiseres på fvn.no hver torsdag i åtte uker fremover. I serien møter vi både ulike muslimer, ateister, en buddhist, kristne og ikke-troende.

— Vi synes det er spennende å forsøke journalistiske ideer ut i tv-formatet, og dette konseptet har vi tro på, sier sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad.

Intervjues rett før midnatt

Opptakene av intervjuene gjøres når det nærmere seg midtnatt. Det er hovedgrunnen til at serien har fått navnet «Fem på tolv».

— Vi ønsker å snakke med folk når de kan være helt tilstede i samtalen, og ikke må haste videre til noe annet. Og så er slutten på dagen en naturlig tid å dra opp de store spørsmålene på, sier Markussen.