— Hva orket du ikke?

— Generelt som følge av dårlige rammevilkår og den traumatiske følelsen ved stadige nei til påkrevd utbygging. Dessuten sliter vi med et akkumulert underskudd på nær én million kroner, som må tilbakebetales i løpet av 2015. Jeg har valgt å gå av med avtalefestet pensjon som erkjennelse av ikke å ha lykkes i å bedre forholdene.

- Kan avgangen ses som en demonstrasjon?

— Folk får tolke den som de vil. For meg ble det for vanskelig å fortsette med de rammebetingelsene det legges opp til. En konsekvens er to ubesatte stillinger i en stab som skulle ha talt 15. I tillegg hadde jeg ønsket meg en taksidermist (en som stopper ut og preparerer dyr, red. anm.).

Uten gartner

En konsekvens av virkeligheten, er at museet med den 55 mål store parken nå står uten gartner. Torill Gjelsvik har hatt den jobben, og i tillegg vært daglig leder ved den botaniske hagen de siste 25 årene. Nå har hun overtatt som fungerende direktør ved museet.

For noen år siden hadde faktisk hagen to gartnere. Men ingen erstattet Heideros Udø da hun gikk av med pensjon.

En annen konsekvens er at direktøren har bidratt med plenklipping og at museets venner har jobbet mer dugnad enn før. I vår drev foreningen kafeen på dugnad. Om kort tid skal noen av vennene legge knollene etter sommerens georgineprakt i vinteropplag.

Lefto

Også Lefto har kjent museets økonomiske hverdag på kroppen.

Brunbjørnen som ble skutt i Åmli i 1998, har i lengre tid hatt museets depot på Fagerholt som hi.

Den avtroppende direktøren konstaterer at Lefto er fin i pelsen etter innsektsangrepet. Foto: Kjartan Bjelland

— Der ble han utsatt for massivt insektangrep. Det kostet oss 40.000 kroner å friskmelde ham, sier Spjelkavik, som gjentatte ganger har måtte svelge skuffelser når museet har søkt om penger til utvidelse.

— Poenget er ikke å stille ut alt vi har, men å sikre god og forsvarlig lagring, utdyper han.

Noe Sigmund Spjelkavik gjerne skulle ha opplevd i sin tid i museets sjefsstol, er status som universitetsmuseum.

UiA-rektor Torunn Lauvdal har tidligere uttalt til Forskerforum at en fusjon vil styrke det naturvitenskapelige miljøet ved UiA, men lagt til at universitetet ikke kan gå videre med saken før eierne har bestemt seg.

Agder naturmuseum og botaniske hage eies av Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommune. Kommunen har siden sagt ja til planen. Det samme gjorde fylkeskommunens hovedutvalg for kultur og utdanning tirsdag, under forutsetning av at museet fortsatt skal ivareta formidlingsansvaret. Fylkestinget fatter endelig vedtak 22. oktober,

Av årets budsjett på 10.8 millioner kroner, bidrar kommunen med 2,8 og fylkeskommunen med 2,3 millioner kroner. Kulturdepartementet bidrar med 3,7. Resten dekkes av stiftelsen Gimle gård og museet selv.

62 år gamle Spjelkavik, som er botaniker med vegetasjonsøkologi som spesialfelt, har gitt seg selv resten av uka med å rydde det overfylte kontoret på Gimle, før han flytter hjem for godt til Kvinnherad i Hardanger.