— Dette er et veldig høy beløp. Poenget med dagmulkt er at det skal være et pressmiddel, men her har beløpet fått vokse over tid, og da er det klart det blir høyt, sier Arne Kjell Brunes, avdelingsleder ved ressurs- og arealforvaltningsavdelingen i Songdalen kommune.

Bakgrunnen for kjempeboten til grunneieren er to fyllinger han har laget fra egen grunn og ut i Tronstadvann – en vannkilde til Songdalen, Søgne og deler av Kristiansand.

Les også:

Kommunen har ilagt en tvangsmulkt på 100.000 kroner, i tillegg til en dagmulkt på 5000 kroner, løpende fra fristen satt for å få fjernet fyllingene. Fristen ble satt til 1. juni i år – men fyllingene ligger der fortsatt.

Per i dag har beløpet derfor vokst til rundt 750.000 kroner.

Mer plass

Utfyllingene består hovedsakelig av steinmasser, jord og sand, og skaper større landareal. Undersøkelser har avkreftet at drikkevannet er forurenset, men kommunen har hele tiden ment at fyllingene er ulovlige.

Etter mye fram og tilbake krevde kommunen så på slutten av fjoråret at fyllingene ble fjernet. Kommunen viste til at det var gjort omfattende utfyllinger i vannet, på henholdsvis 300 m2 ved det gamle skolehuset, og 200 m2 ved Livoll. Disse beregningene ble gjort i 2011, og kommunen antok at disse områdene hadde vokst siden.

Vi mener derfor at hans oppførsel i saken må betegnes som grovt uaktsom

— Grunneieren fikk pålegg om å fjerne fyllingene, valgte så å klage, og nå har Fylkesmannen avgjort at kommunens vedtak blir stående. Dagmulkten har løpt hele veien, ettersom han har plikt til å fjerne fyllingene, sier Brunes.

- Vi skal ha et møte med ham på fredag, og vil råde ham til å fjerne fyllingene nå. Hvis ikke må kommunen gjøre det på hans regning, sier han.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med grunneieren, som sier følgende.

— Jeg kan bekrefte at jeg skal i et møte med kommunen på fredag. Ut over det har jeg ingen kommentar, sier han.

Støtter kommunen

Fylkesmannen skriver i sitt vedtak at grunneieren har utført fyllinger flere steder langs strandlinjen av Tronstadvannet, at kommunen gjorde ham oppmerksom på at dette var søknadspliktig, og ga ham flere muligheter til å søke godkjenning. Det valgte så grunneieren ikke å gjøre, og Fylkesmannen er derfor enig i at utfyllingene er i strid med plan- og bygningsloven.

Etaten er enig med kommunen at den i sin reaksjon har lagt vekt på at vannet er et drikkevann, og at det er forbud mot tiltak i 50-metersbeltet langs vassdrag.

— Vi mener derfor at hans oppførsel i saken må betegnes som grovt uaktsom, skriver Fylkesmannens saksbehandlere i vedtaket, som er endelig.

Leder av planutvalget i Songdalen, Helge Stapnes (Ap), sier at saken nå er avsluttet fra politikernes side.

— Saken er avsluttet så langt vi har myndighet til. Men fyllingene ligger der fortsatt. Planutvalget kan ikke tilføre annet enn at vi forventer at de nå blir fjernet.

- For Songdalen kommune er det et stort ansvar å forvalte drikkevannet, og da er det godt å få støtte fra Fylkesmannen i en vanskelig sak, sier han.