Søm Multimediaanlegg, som representerer 1670 hustander på Søm, har forhandlet en ny avtale for tv, telefon og bredbånd-levering. Når de gamle kobberledningene skal byttes ut blir det en av landets største fiberutbygginger.

— Avtalen med Søm Multimediaanlegg er en langsiktig avtale på flere millioner kroner. Det er nok en av bransjens største avtaler om fiberbygging i år, sier kommunikasjonssjef i Get, Anders Bigseth.

Ole Tånevik som sitter i styret i Søm Multimediaanlegg er fornøyd med at utbyggingen starter nå.

— Det er et gunstig tidspunkt å gjøre en ny avtale på. De gamle kablene er opp mot 40 år gamle og trenger utskiftning for å unngå mye vedlikeholdsarbeid, sier Ole Tånevik.

Fiberoptikk frakter data som lys gjennom en glasskjerne i kabelen. Dette gjør at kapasiteten og hastighetene er tilnærmet ubegrenset.

— Vi ønsker å gjøre oss klar til en ny mediehverdag. Internett-hastighetene øker stadig og med fiber vil vi være forberedt til å ta i mot nye tjenester, sier Tånevik.

Krever mye

Utbyggingen vil legge til rette for at 2000 husstander kan koble seg på nettet. Ole Tånevik tror utbyggingen gjør hele bydelen mer attraktivt.

— Tilgangen på fiberoptikk vil ha stor betydning for området som helhet. Boliger med fiberoptikk er mer attraktive på boligmarkedet, sier Tånevik.

90 prosent av husstandene på Søm er eneboliger der mange deler samme nett.

— Når alle i en familie har egen mobil, nettbrett og PC sier det seg selv at kravet til kapasiteten er stor. Et fibernett løser denne problemstillingen, sier avdelingsleder i Get Kristiansand Quang The Mai.

To år med graving

Halvparten av ledningene vil bli luftstrukket og halvparten gravd ned. Det amerikanskeide selskapet jobber nå med å finne en entreprenør til jobben.

— Vi har jobben ute på anbud og skal bestemme oss i juli. Utgravingen og arbeidet med å legge stamnettet starter til høsten, sier Quang The Mai.

Deretter kommer Søm til å deles opp i 12- 15 mindre områder som en etter en blir koblet til stamnettet.

— Det første området kobles på i månedsskiftet november- desember. Deretter vil det gå cirka to år til siste kunde er tilkoblet. Det er en omfattende jobb med mange aktører og søknadsprosesser. Så skal vi tross alt inn i hjemmene til 1670 kunder, sier The Mai.