Jorunn Støre Sandsmark (42) mener dommen mot 23-åringen som drepte venninnen hennes og skadet hennes to barn er rettferdig. Her er hun avbildet sammen med ektemannen Jostein Sandsmark under rettssaken i Lister tingrett. Foto: Erlend Olsbu
Henriette (t.v.) og Julie (t.h.) Sandsmark fotografert i Dyreparken sammen med bestevenninnen Katrin Marey. Moren til Katrin Marey, som tok bildet, omkom i ulykken som skjedde på vei hjem til Moi i Rogaland. Foto: Kristin Kasparsdottir

23-åringen som forårsaket ulykken ble funnet skyldig i både uaktsomt drap, utaktsom legemsbeskadigelse og ruskjøring. Straffen ble av Lister tingrett satt til fengsel i to år og tre måneder, samt tap av førerkortet for alltid.

— Jeg synes dommen er rettferdig. At han ble dømt strengere enn aktors påstand viser alvorlighetsgraden i det som skjedde, sier Sandsmark til Fædrelandsvennen.

Hun og ektemannen Jostein var begge til stede under rettssaken mot 23-åringen i Lister tingrett. Parets 11 år gamle tvillingdøtre ble skadet i ulykken som kostet 43 år gamle Kristin M. Kasparsdottir livet.

- Føler at vi ble hørt

I rettssaken fortalte Jorunn Sandsmark om hva ulykken har påført dem av smerte og problemer i ettertid.

— Jeg føler at vi ble hørt. At bevisene var så sterke at det ikke var grunnlag for å bagatellisere det som skjedde, sier Sandsmark.

Kan bli anket

— Dommen er omtrent som forventet, men vi er litt skuffet over at straffen ble såpass streng, sier 23-åringens forsvarer, Per Øyvin Andersen.

Ifølge Andersen har 23-åringen ikke tatt stilling til om han vil anke dommen.

— Dommen må sige litt inn først. Saken har vært en stor belastning for alle parter. Det gjelder først og fremst de pårørende, men også min klient og hans familie. Dette er noe som vil bli lagt stor vekt på når det gjelder en eventuelt ny behandling, sier Andersen.

23-åringen tilsto alt bortsett fra kjøring i cannabisrus. Ifølge Lister tingrett viser den manglende erkjennelsen av ruskjøring at han heller ikke tar fullt ansvar for uaktsomt drap eller uaktsom legemsbeskadigelse.

- En enorm påkjenning

Jorunn Sandsmark håper at dommen blir stående.

— Det var en enorm påkjenning å sitte i retten. Vi måtte grave oss ned i alt det vonde igjen, etter at vi hadde fått hodet over vannet. Jeg håper at det ikke blir noen ny rettssak, slik at vi kan begynne på det vanlige livet igjen. Jeg har lyst til å lete etter gleden, for den har vært fraværende i vårt liv i det siste, sier Sandsmark.

Den tiltalte 23-åringen ble i tillegg til fengselsstraff dømt til å betale totalt 865.000 kroner til de fem etterlatte og Sandsmarks to døtre. Datteren Henriette, som ble påført en hjerneskade i ulykken, ble tilkjent 220.000 kroner i erstatning. Søsteren Julie, som ble lettere skadet, ble tilkjent 60.000 kroner.

Reagerer på erstatningsbeløp

Kvinnen som omkom, Kristin M. Kasparsdottir, etterlot seg sin mor og fire barn. De har alle blitt tilkjent et erstatningsbeløp på mellom 75.000 og 175.000 kroner. Bistandsadvokat Carl Aasland Jerstad reagerer på de ulike beløpene.

— Jeg stiller spørsmål ved om det er korrekt at den eldste får mye mindre enn sine yngre søsken. Det er for tidlig å si noe om anke, men noen av disse erstatningsbeløpene vil det kunne være grunnlag for å påanke, sier Jerstad.

Han hadde tirsdag ikke vært i kontakt med noen av den drepte kvinnens pårørende.