Slik kan høyblokka bli seende ut fra Lundsbroa. Foto: ASPLAN VIAK
Dette "Pentagon"-alternativet med en seksetasjes bygning rundt et lukket gårdsrom er alternativet Lunde Holding Invest vil utvikle dersom det blir nei til høyhus. Foto: ASPLAN VIAK

I tillegg har verken Demokratene eller SV bestemt seg.

— Det blir ulidelig spennende, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Onsdag avgjør byens 53 folkevalgte om Lunde Holding Invest skal få reise et høyhus på Tangen i kombinasjon med et lavblokk-kompleks.

— Avstemningen kan bli 27-26 enten for eller mot, sier Frps gruppeleder Tor Utsogn.

Les også:

Da byutviklingsstyret behandlet saken 21. august, gikk de med 5 mot 4 stemmer inn for å barbere den 18 etasjer høye blokken ned til seks etasjer.

Høyre foreslo å redusere til 15 etasjer og dermed senke høyden fra 62 til 55 meter, og dette er forslaget som kan bli vedtatt eller forkastet med marginalt flertall i bystyret. Bare Frp og Pensjonistpartiet går for det opprinnelige forslaget på 18 etasjer.

— Må våge å strekke oss

Men det kan også bli marginalt flertall for KrFs gruppeleder Grete K. Skaaras forslag om bare å tillate seks etasjer, selv om hun er i mindretall i eget parti:

— I KrF er det flertall for høyhus, sier Skaara, og bekrefter at minst fem av gruppas ni medlemmer vil stemme ja. En av dem er varaordfører Jørgen Kristiansen:

Les også:

— Vi ønsker av Kvadraturen skal vokse fra 6500 til 15.000 innbyggere, og da må vi våge å strekke oss litt i høyden, sier Kristiansen til Fædrelandsvennen.

— I valgkampen sa vi at vi ønsker noen sentrumsnære signalbygg, og jeg synes Tangen tåler dette. I tillegg ba utbygger politikerne ta stilling til høyden før reguleringsplanen ble fremmet, og fikk ja fra byutviklingstyret i mai 2013. Da har vi et ansvar for å være forutsigbare i forhold til de avgjørelser vi har fattet, sier Kristiansen.

Også Høyre er delt, men i følge gruppeleder Hans Otto Lund vil de fleste si ja til 15 etasjer:

— Så lenge ikke dette er en programsak, stiller vi gruppa fritt. Men jeg tror jeg kan si at det er et overveldende flertall som går inn for høyhus, sier Lund.

- Kreves at vi er modige

Frp vil helst ha 18 etasjer, men vil støtte Høyres forslag om 15:

— Vi ønsker at Kristiansand skal bli større og mer urban, og da trenger vi høyhus. For å skape storbyfølelse, kreves det at vi er modige når det gjelder å utvikle bygningsmassen, og et sted må vi begynne, sier Tor Utsogn.

Les også:

— Det vil være en tragedie om vi skulle få en «sovjetblokk» på Tangen, sier han, og sikter til «Pentagon»-løsningen som Lunde Invest vil bygge dersom høyhuset blir forkastet.

Demokratene er usikre på hva de vil stemme på, men 18 etasjer er uaktuelt.

— Vi får se når alle forslag kommer på bordet hva vi velger å stemme for, eller om vi kommer med eget forslag, skriver Vidar Kleppe i en sms.

- En vanskelig sak

Dersom Frps 6, Pps 2, 12 fra Høyre og 5 fra KrF stemmer for høyhus, er det bare 25 stemmer for høyhuset. Vipper Demokratene over, er det 27. Det samme skjer dersom én til fra KrF strekker seg mot høyden og SV lander på ja.

Les også:

Men dersom flere enn to av Høyres 14 representanter går mot sitt eget parti, kan høyhuset ryke. Hvis ikke Venstre sørger for at det blir bygget likevel:

— Vi er fortsatt prosess, sier gruppeleder Dag Vige. På mandagens gruppemøte helte stemningen mot nei, men Vige kan ikke garantere hva partiets tre representanter stemmer i bystyret.

— En vanskelig sak som vi har diskutert opp og ned i mente, og det vil vi gjøre fram til bystyremøtet, sier han.

Vil avvente høyhusutredning

— Det er ikke noe poeng å åpne for høyhus uten å ha en plan, sier Aps gruppeleder Mette Gundersen.

Arbeiderpartiet vil derfor gå inn for å tillate maksimalt seks etasjer, og avvente en høyhusutredning for Kristiansand. Byutviklingsstyret har nemlig bedt administrasjonen vurdere å lage en slik utredning, og teknisk direktør Ragnar Evensen vil senere i høst komme med et forslag til modell og framdriftsplan.

— Vi er ikke i utgangspunktet negative til høyhus, men ønsker å ta oss tid til en slik utredning før vi bestemmer oss, sier Gundersen.

Verken Miljøpartiet de Grønne eller Rødt ønsker høyhus på Tangen. De har begge én representant hver.