— Klienten min har vært alvorlig syk lenge. Hun har en del alvorlige diagnoser som krever medisinsk oppfølging, sier advokat Nils Grønås til Fædrelandsvennen.

Sørlandskvinnen, som Grønås er advokat for, er siktet for narkotikasmugling i Ecuador. Denne uken havnet hun på sykehus.

Det var Lindesnes som først skrev om saken torsdag.

Fikk bekymringsmelding

Onsdag sendte medarbeidere fra konsulatet i Quito en bekymringsmelding til Grønås, etter at de hadde vært på visitt i fengselet. Ifølge ansatte i fengselet hadde kvinnen blitt alvorlig syk, og var sendt til sykehus. Der skal hun ha vært i flere dager.

— Tilstanden hennes må virkelig ha vært ille, siden hun havnet på sykehus, påpeker advokaten.

- Fikk sammenbrudd

Han sier at fysisk og psykisk belastning skal ha medført at kvinnen fikk et sammenbrudd i fengselet. Kvinnen har et sykdomsbilde som gjør henne avhengig av medisiner.

— Jeg har arbeidet lenge for å få på plass et medisinsk støtteapparat for henne og for å skaffe henne medisiner i fengselet, understreker Grønås.

Ledelsen i fengselet hun nå sitter i nekter av sikkerhetsmessige grunner at de innsatte får tilgang til medisiner og lommepenger fra utsiden.

Har varslet UD

Grønås har nå varslet Utenriksdepartementet (UD) om at kvinnen ikke har hatt medisiner eller ekstra lommepenger de siste 14 dagene. UD skal ta saken videre til ambassaden i Chile.

— Ambassaden må rette en henvendelse til myndighetene, som har ansvar for utenlandske borgeres helse, sier advokaten.

Rettssak mandag

Kvinnen, som er fra Lindesnes-regionen, ble fengslet i februar, etter å ha blitt tatt på fersk gjerning på flyplassen i Quito med nesten tre kilo kokain gjemt i en koffert.

Mandag neste uke starter rettssaken mot henne.

Grønås er bekymret for at helsetilstanden hennes skal skape problemer for rettssaken.

— Jeg er spent på om hun klarer å gjennomføre den. Man skal være i form når man skal delta i en rettssak, sier han.