Søm kirke er behørig skiltet. Foto: Lars Hollerud
Arne Rosenvold står i krysset mellom fylkesvei 401 og fylkesvei 4, populært kalt Jordmorsvingen. Bak ham, retning høyre, er veien til Randesund kirke. Men det er ikke noe alle vet. Foto: Lars Hollerud

— Det er både skuffende og overraskende at vegvesenet nekter å sette opp skilt, sier Arne Rosenvold, styremedlem i Randesund historielag, medlem av Randesund bydelsråd og sognebarn i Randesund.

Arne Rosenvold står i krysset mellom fylkesvei 401 og fylkesvei 4, populært kalt Jordmorsvingen. Bak ham, retning høyre, er veien til Randesund kirke. Men det er ikke noe alle vet. Foto: Lars Hollerud

I april i år kom avslaget.

I begrunnelsen fra vegvesenet heter det at stedet Frikstad er skiltet, at kirken er enkel å se fra fylkesvei 4 og at Randesund menighet har gode veibeskrivelser til kirken på sin hjemmeside.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Anket

— Ikke holdbart. I Jordmorsvingen, som det aktuelle krysset kalles, er det i dag skilter til både Bondegårdsparken og Bronseplassen. Det er visst viktigere å vise vei til disse stedene enn til menighetens hovedkirke, sier Arne Rosenvold, som anket avslaget på vegne av de nevnte interessentene, pluss Randesund bygdekvinnelag.

— For øvrig kan det ikke være slik at bilister må søke en menighets hjemmeside for å finne fram, sier han.

Saksbehandler Rune Karlsen Bergjord ønsker ikke å kommentere ankebehandlingen, annet enn å opplyse at den i disse dager sendes Vegdirektoratet.

Det kan ikke være slik at bilister må søke en menighets hjemmeside for å finne fram.

— Når kan et svar ventes derfra?

— Trolig i løpet av høsten.

Kampen for skilting til Randesund kirke på Frikstad har pågått lenge.

— Minst 50 år. Det har jeg Trygve Tollisens ord på. Han kjempet i årevis før meg. Nå er han en gammel mann, sier Rosenvold.

Les også:

Likhet for loven

Han etterlyser blant annet en logisk begrunnelse, og viser til at veiskilt peker mot kirkebygg i eksempelvis Torridal, Tveit, Søm og Høvåg.

På Lund og i Kvadraturen er til og med en vei og en gate oppkalt etter kirker, med Kirkeveien og Kirkegata.

I Randesund er det ikke bare fravær av skilt som kan forvirre, hva kirker angår.

Randesund kirke ligger på Frikstad. Det har den gjort siden 1864. Foto: Lars Hollerud

— Mange lever i den villfarelse at Randesund kirke er kirken på Søm og at det som i alle år har vært Randesund kirke, heter Frikstad kirke, fremholder Rosenvold, som lar oss forstå at heller ikke kartet stemmer med terrenget.

— Søm kirke ligger nemlig ikke på Søm, men på Lian. Søm er i virkeligheten bare tre gårder nede ved fjorden, sier Arne Rosenvold, som selv er fra en av dem.

Pensjonert sogneprest Svein Gjesdal er vel kjent med problemstillingen.

— En skam at dette ikke er ordnet for lenge siden. Man kan ikke forvente at tilreisende skal være godt lokalkjent for å finne en kirke. Jeg kan bevitne at både brylluper og begravelser i kirken på Frikstad er blitt utsatt som følge av at nær familie fulgte kirkeskiltene til Høvåg.