LYNGDAL: — Om jeg har skutt ulv noen gang? Nei, det får du ikke vite, sier leder av Vest-Agder skadefellingslag, Kjell Magne Larsen.

Kanskje burde de som er motstander av ulvejakt kommet og sett hva ulven gjør med sauene

Han er den eneste av jegerne som uttaler seg til media, og også han er forsiktig med hva han sier.

Han vil ikke provosere, bare gjøre jobben som Fylkesmannen har bedt de om å gjøre.

Drepte tre lam

Igjen er det ulvejakt på Sørlandet, denne gangen etter at ulv tok livet av tre lam på Systad i Mandal natt til lørdag. Ytterligere tre lam måtte avlives på grunn av skadene de var påført.

— Det var et fælt syn, men nå har jeg sett så mange opprevne dyrekadaver at jeg nesten er blitt vant til det. Kanskje burde de som er motstander av ulvejakt kommet og sett hva ulven gjør med sauene. Det er ikke noe fint syn, sier Larsen.

Lokalkjente

I Norge er det omlag 12.000 jegere som har tillatelse til å felle ulv. Det betyr at de er registrert i Jegerregisteret for å kunne delta i felling. Rundt 1800 av dem befinner seg på Sørlandet.

LES OGSÅ: Han ville skyte ulven på flekken Saken fortsetter under annonsen

I nesten alle kommuner er det egne jaktlag som settes i sving når det kommer fellingstillatelse på ulv og andre rovdyr som går løs på husdyrbesetningene.

— Dette er dyktige jegere som kan spore opp og felle ulv. De er lokalkjente i sine områder og vet hvor de skal jakte, sier Larsen.

Lett er det ikke å jakte ulv, særlig ikke om sommeren. Dyret beveger seg på kort tid over store områder. Selv når jaktlaget får rask beskjed, kan ulven være dratt langt av gårde når de kommer til stedet.

- Men vi har hund som sporer effektivt, forteller han.

Foretrekker varm mat

Om vinteren kan jegerne følge spor i snøen. Dessuten blir gjerne ulven i samme område når den har felt et dyr.

— Det er brutalt å si, men på sommeren fortrekker den varm mat framfor kald. Da er det mer tilgang på føde for ulven, sier Larsen.

Jegerne jakter helst om natta, og plasserer seg der de tror ulven kan befinne seg. Da gjelder det første og fremst å sitte og lytte.

— Det gjelder særlig å lytte etter sauebjeller. Da kan saueflokken være under angrep, sier Larsen som selv har sauer på gården i Lyngdal. I dette området har det ikke vært ulv som han vet om, men han ser til dyrene sine hele dagen.

Får ikke bilde

Blir ulv skutt, får ikke media bilde av ulv og jeger sammen. Jegeren skal beskyttes mot hets.

— Jeg har opplevd å få folk på døra som har sagt sin hjertens mening om ulvejakt. Men så lenge det er noenlunde saklig tåler jeg det, sier Larsen som likevel mener at det er blitt større forståelse for ulvejakt. Bilder av opprevne sauekadaver gjennom flere år som følge av ulvens herjinger gjør inntrykk.

LES OGSÅ: Drepte gaupe etter saueangrep

— Uansett er det feil adresse å ta jegerne for at det jaktes. Vi bare gjør det Stortinget har bestemt, nemlig at når rovdyr skader og dreper husdyr kan det bli gitt fellingstillatelse. Er man uenig i det, må det tas opp med politikerne, sier Larsen.

Jakten på ulven som nå har drept lam, vil fortsette fram til 10. juli. Da er fellingstillatelsen over.

- Lavere terskel for jakt

Leder av Naturvernforbundet i Vest-Agder, Peder Johan Pedersen, mener at terskelen for å sette i gang jakt på ulv er blitt lavere de siste årene.

Peder Johan Pedersen i Naturvernforbundet i Vest-Agder Foto: Tormod Flem Vegge

— Det heter i loven at rovdyret skal ha gjort betydelige skader og at det skal ha vært igangsatt andre tiltak før man setter i gang jakt, sier Pedersen.Han mener at skadeomfanget på Systad i helga med seks døde lam ikke er nok til å drepe ulven.

— Vi snakker her om en kritisk truet dyreart som man igjen har satt i gang jakt på, sier Pedersen.

Han sier at det er riktig å ta ut ulv når det er gjort betydelig skader.

- Men vi setter i gang jakt for raskt, noe som det virker som det er aksept for i forvaltningen. Derimot tror jeg ikke befolkningen som sådan er enig i en slik rovdyrpolitikk, sier han.