Utdanningsforbundet trapper opp lærerstreiken mandag og tar ut 5.500 medlemmer fra skoler over hele landet. 132 skoler blir rammet.

– Og dette er bare andre streikeuttak. Vi trapper opp fortløpende, tusenvis av lærere i hele landet står klare til å gå ut streik i nye runder, sier forbundsleder Ragnhild Lied til NTB.

17 skoler

Foreløpig rammes seks skoler i Vest-Agder og 11 skoler i Aust-Agder av streikeopptrappingen.

Disse skolene rammes, ifølge listen fra Utdanningsforbundet:

Aust-Agder Arendal voksenopplæring

Asdal skole

Birkenlund skole

Hisøy skole

Moltemyr skole

Nedenes skole

Roligheden skole

Stinta skole

Stuenes skole

Arendal videregående skole

Sam Eyde videregående skole

Vest-Agder Fiskå skole

Havlimyra skole

Oddemarka skole

Kristiansand katedralskole Gimle

Tangen videregående skole

Vågsbygd videregående skole

22 kommuner og 18 fylkeskommuner blir berørt fra mandag.

– Vi krever en arbeidstidsavtale som anerkjenner lærerjobbens egenart. Vi streiker for mer fleksibilitet i skolehverdagen, for mindre detaljstyring helt inn i klasserommene, og for å styrke lærerrollen, sier Lied. I Vest-Agder tas totalt 301 lærere ut i streik, mens totalt 291 skal streike i Aust-Agder.

Fordelingen er slik:

Vest-Agder: 20 lærere ved Fiskå skole, 20 ved Havlimyra skole, 37 ved Oddemarka skole, 117 ved Kristiansand katedralskole Gimle, 56 ved Tangen videregående skole og 51 ved Vågsbygd videregående skole.

Aust-Agder: 36 lærere ved Arendal voksenopplæring, 24 ved Asdal skole, 14 ved Birkenlund skole, 13 ved Hisøy skole, 15 ved Moltemyr skole, 14 ved Nedenes skole, 20 ved Roligheden skole, 25 ved Stinta skole, 20 ved Stuenes skole, 58 ved Arendal videregående skole og 51 ved Sam Eyde videregående skole.

Totalt 7400 elever på disse skolene rammes av streiken.

Det tas ikke ut noen barneskoler i denne omgang.

— Dette er et bevisst valg, fordi vi ønsker å verne førsteklassingene i denne runden. Førsteklassingene skal få lov til å begynne på skolen som planlagt. Men om de blir en, to eller tre dager, det vet vi ikke, sier lokallagsleder Arnulf Andersen i Utdanningsforbundet i Kristiansand.

Det er skolene selv som har ansvar for å informere foreldre og foresatte.

— Slik er systemet. Det er ikke vårt ansvar, bekrefter Andersen.

- Opp til partene

Mekler Reidun Vallevik ved Riksmeklerens kontor ønsker ikke å kommentere opptrappingen av streiken, og understreker at det er opptil partene i konflikten hvordan de ønsker å handle:

— Vi fortsetter å gjøre det vi har gjort hele tiden: Snakker med partene, forbereder oss til nye samtaler og gjør alt vi kan for å finne en løsning. Mer enn det kan vi ikke si nå, sier Vallevik.

Streiken startet formelt 1. juli da Utdanningsforbundet tok ut 33 lærere ved Rothaugen skole i Bergen.

- Tynnslitt tillit

Utdanningsforbundet er Norges nest største fagforening med 160.000 medlemmer. Det er de rundt 93.000 lærerne i KS-området som nå omfattes av streiken.

Utdanningsforbundets ledelse sa i mai ja til ny arbeidstidsavtale med KS, men ble kraftig motsagt av sin egen medlemsmasse i etterkant. Tre av fire lærere stemte nei til meklingsforslaget, og forbundet varslet streik.

– Streikeviljen er stor, denne kampen brenner lærerne for. De vil være lærere, ikke funksjonærer. Tilliten til arbeidsgiverne i KS har lenge vært tynnslitt – nå er den på et lavmål. Lærerne har ikke tillit til at KS ønsker det beste for norsk skole. De tror ikke at KS vil ha en faglig sterk og ansvarlig lærerprofesjon. Derfor streiker norske lærere for å understreke dette alvoret, sier Lied.

Moderat start

Arbeidslivsforsker Åsmund Arup Seip ved Fafo kaller opptrappingen mandag for moderat.

— Det er ikke uvanlig at organisasjoner starter slike streiker ganske forsiktig. Særlig er dette vanlig i offentlig sektor, sier Seip.

Han mener det nå er opp til KS å komme med et nytt forslag.

— Dette må nok inneholde reelle endringer, særlig når det gjelder arbeidstidsbestemmelsene. Utdanningsforbundet har lite manøvreringsrom og må ha noen konkrete endringer å vise sine medlemmer, sier Seip til NTB.

Samtidig er situasjonen vanskelig for KS, mener han.

— De har jo forhandlet fram et resultat som Utdanningsforbundet i utgangspunktet sa ja til. Dessuten er lønn og andre elementer knyttet opp til dette, sier han.

KS vil fortsette forhandlingene

KS beklager at lærerne har valgt å trappe opp konflikten. De ville heller ha fortsatt forhandlingene og er villig til å se på arbeidstidsbestemmelsene for lærerne på nytt.

– Vi beklager at lærerne velger å trappe opp nå. Vi er i en prosess med riksmekleren og har gitt partene beskjed om at vi ønsker å gå inn i en prosess og bidra til at vi finner en løsning, sier avdelingsdirektør i KS forhandling, Hege Mygland, til NTB.

Hun understreker at KS er klare til å fortsette forhandlingene når som helst.

– Vi kan stille til mekling på kort varsel, sier hun og antyder at KS kan være villig til å se på de omstridte arbeidstidsbestemmelsene på nytt.

– Vi er villige til å se på dette på en annen måte og vil vurdere alle konkrete forslag, sier Mygland.

Ytterligere 5.500 lærere ble tatt ut i streik onsdag. Lærerstreiken rammer nå alle fylkeskommuner og 20 kommuner, ifølge KS.