— Jeg vil ikke kommentere hva som er best for Norge å gjøre, det er det de selv som skal bestemme, sa Rajendra Pachauri da han ble presset av miljøorganisasjonene til å si hva han mener om norsk oljeindustri.

Overfor Fædrelandsvennen vil han ikke være noe mer tydelig:

— Jeg kjenner ikke nok til situasjonen og vet ikke nok om norsk politikk, så det vil ikke være rett for meg å kommentere. Det jeg kan si er at globalt må vi bevege oss mot mindre bruk av fossilt brensel.

Deprimerende

Lederen i FNs klimapanel fikk Nobels fredspris i 2007 sammen med Al Gore.

Miljøorganisasjonene mener regjeringen og klima- og miljøminister Tine Sundtoft ikke er villig til å gjøre Norge mindre avhengige av olje. Under debatten tirsdag formiddag sa de tydelig ifra til Pachauri.

— Vi har ikke lenger politikere som sier at de «ikke kan love mer enn blod svette og tårer». De sier at vi fortsatt kan ha oljen og at vi kan fortsette med det samme forbruket og samtidig få ned utslippene av fossilt brensel. Blir ikke du deprimert av slike politikere? spurte Arild Hermstad, leder av Framtiden i Våre Hender.

Vann i gatene

— Jeg blir aldri deprimert, jeg er en optimist, sa Pachauri under debatten der han deltok sammen med Tine Sundtoft, Zero, Framtiden i Våre Hender og Naturvernforbundet.

I sitt innlegg før debatten advarte han mot at isen i Arktis ville være borte innen 2050 og at vannstanden ville øke med nesten en meter innen århundreskifte hvis utslippene fortsetter som i dag.

— Hvis vi ikke gjør noe, vil dere ikke se noe is på Svalbard i september 2050, sa Pachauri.

Og fortsatte:

— Her i Arendal vil dere måtte tenke på hvilke tiltak dere vil iverksette hvis havnivået skulle stige med en meter.

Jobbe globalt

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft mener regjeringen allerede gjør en hel del for å få gjort noe med utslippene fra fossilt brensel. I debatten viste hun til at regjeringen ikke vil bygge ut Lofoten og Vesterålen

— Det er ingen enkle svar på denne debatten, men vi tar ansvar internasjonalt for å få en global klimaavtale og jobber for å redusere subsidier på fossile brensel som mange andre oljeproduserende land har, men som vi ikke har, sa Tine Sundtoft.

Pachauri sier til Fædrelandsvennen at han forventer at Norge tar del i arbeidet med å få redusert utslippene fra fossilt brensel.

— Jeg kan bare si noe om den globale situasjonen, og det jeg kan si er at vi må jobbe mot lavere utslipp av klimagasser og alle må være del av dette arbeidet. Norske myndigheter jobber tett med andre land, og jeg tror vi må se på dette som et globalt problem som vi må løse sammen.