6801 søkere har fått tilbud om studieplass ved UiA ved hovedopptaket som ble offentliggjort fredag formiddag. Det er 406 flere enn i fjor, som også var rekordår.

Studiedirektør Bjørn J. Monstad er svært fornøyd med bredden og kvaliteten i søkerne ved UiA. Foto: UiA

— Vi hadde nesten ventet en utflating, men vi har heller hatt en jevn økning i både søkning og tilbud vi kan dele ut, sier en fornøyd studiedirektør Bjørn J. Monstad.

Veksten kan gjøre at UiA passerer 11.000 studenter når oppgjørets time kommer 1. oktober.

Sjekk studiene med høyest poengkrav til høyre i saken!

- Vi opparbeider et godt rykte

Han forteller at det mest positive for UiA er at de kan sende ut mange tilbud i de store profesjonsstudiene som i ingeniør og teknologiutdanningene, økonomi, sykepleier, og innen lærerutdanningen.

— Vi var blant annet spente på resultatet til den nye lektorutdanningen for ungdomstrinnet og videregående opplæring som er helt nytt. Det viser seg imidlertid at vi har fått gode søkere til de fleste plassene, forsikrer Monstad.

Han tror økningen kommer av at universitetet er i ferd med å opparbeide seg et godt rykte.

— Vi har undersøkelser internt som viser at studenter er fornøyd og da sprer de ofte budskapet om å studere ved UiA. Det at vi har mange søkere også utenfor regiongrensene er også et kvalitetstegn og viser størrelsen på universitetet.

Populært med jus

Blant studiene som peker seg ut som spesielt god søkning er rettsvitenskap.

— Det er klart at det er et veldig populært studium, der det også er høyest snitt for å komme inn, sier Monstad.

Flere studium har ved årets opptak har imidlertid fått høye poengsummer. Noe studiedirektøren mener helt klart er et kvalitetstegn.

— Det er ikke mange år siden mange av studiene var åpne slik at alle kom inn. I de siste årene ser vi imidlertid at vi får flere lukkede studier med høyere poengsum for å komme inn, noe som er et tegn på godt kvalifiserte søkere til oss.

Få søker tradisjonelle realfag

Han skulle imidlertid sett flere søkere til noen av realfagene, og noen av språkfagene.

— Det er tradisjonelle realfag som matematikk og fysikk det søkes lite til, men det gjør det i grunn over hele landet. Andre realfag som teknologi gjør vi det imidlertid veldig bra på selv om vi konkurrerer hardt med NTNU.

Men kunstfagene er stabile og vi kan gi mange tilbud til mange søkere. Vil gjerne bidra til kunst og kultur i regionen.

Fortsatt plass

Selv om UiA nå sender ut tilbudene for hovedopptaket forsikrer studiedirektøren at det fortsatt er ledige plasser. UiA har fortløpende opptak fra sine nettsider og fra lørdag 20. juli blir det lagt ut en oversikt i Samordna opptak.

— Det gjelder å følge med på nettsidene hvis du vil ha plass. Der ligger flere halvårsstudier og noen masterstudier, forteller Monstad.