Her undersøker politiet stedet hvor minibanken var plassert før innbruddet. Foto: Sondre Steen Holvik
Ved 13-tiden mandag var kriminalteknikere fra politiet på stedet. Foto: Tipser
Her undersøker en kriminaltekniker minibanken som lå utenfor kjøpesenteret. Foto: Morten Boswarva

— Alarmen til Lillesand sparebanks minibank i Lillesand senter gikk klokken 01.36. Men vekteren feiltolket alarmen og rykket ut til Lillesand sparebanks lokaler i sentrum istedet. Der var det selvfølgelig helt stille og rolig, sier etterforskningsleder Leif Ole Saanum ved Lillesand lensmannskontor til Fædrelandsvennen.

Først mandag klokken 10.50 ble innbruddet i kjøpesenteret oppdaget. Securitas' vekter forklarte til politiet at han hadde rykket ut til bankens lokaler i sentrum da minibankens alarm gikk.

Her undersøker en kriminaltekniker minibanken som lå utenfor kjøpesenteret. Foto: Morten Boswarva
Politiet undersøker stedet hvor minibanken var plassert før innbruddet. Foto: Sondre Steen Holvik
Ved 13-tiden mandag var kriminalteknikere fra politiet på stedet. Foto: Tipser

— Vitner som tilfeldigvis kjørte forbi som meldte ifra om innbruddet. Da lå det en minibank på utsiden, og en hel vegg var revet ut ved hjelp av en stålvaier, sier Saanum.

Kameraovervåking

Ifølge etterforskningslederen skal det være et overvåkingskamera på stedet.

— Vi jobber med å få tak i bildene fra overvåkingen, men jeg tviler på vi får den i dag, sier Saanum.

Han kan ikke huske at noe liknende har skjedd på Sørlandet de siste årene. Politiet har foreløpig ingen mistenkte i saken.

— Vi har ikke veldig mye å gå etter. Dersom noen har sett noe ved 01.30-tiden natt til søndag må de ta kontakt. Vi er veldig interessert i tips i saken, sier Saanum.

700.000 kr i skade

Banksjef Anne Grethe Sund i Lillesand Sparebank sier til Fædrelandsvennen at de regner med det er skader for 600-700.000 kroner totalt med minibanken og bygningen.

— Selve minibanken er levert inn til politiet slik at de kan sikre alle spor. Den er ødelagt, men det ser ikke ut som at noe er stjålet, sier Sund.

Hun stusser på at noen har ødelagt en hel vegg i forsøket på å stjele en minibank.

— For det første er minibanker utrolig solide. For det andre utløses det patroner som farger pengene i stykker dersom minibanken blir åpnet. Dersom tyver får med seg penger fra en minibank er de uansett ubrukelige, sier banksjefen.

Sund henviser til alarmselskapet på spørsmål om at vekterne rykket ut til feil adresse.

— Det er jo ikke bra at vekterne rykket ut til feil plass, kommenterer hun kort.

Kartlegger skadene

Senterleder Alice Leland Høye sier til Fædrelandsvennen at Lillesand Senter åpnet som normalt tirsdag morgen.

— I går konsentrerte vi oss om å rydde opp. Jeg skal i noen møter i dag og kartlegge skadene skikkelig. Hendelsesforløpet må politiet finne ut av, sier hun.

- Hva synes du om at vaktselskapet rykket ut til feil adresse da alarmen i senteret gikk under innbruddet?

— Det må Securitas selv svare på, sier Leland Høye.

- Sjeldent

Securitas besvarte først ikke Fædrelandsvennens gjentatte henvendelser tirsdag formiddag. Men like etter at saken ble publisert ringte kommunikasjonsdirektør Jarle Ramskjær opp.

— Jeg kan bekrefte at det har skjedd en menneskelig svikt. Vår vekter rykket ut til feil sted, og det beklager vi. Vi er en underleverandør til Stanley, som har alarmen på minibanken. Sammen skal vi gå gjennom våre rutiner for å hindre at det skjer igjen, sier Ramskjær til Fædrelandsvennen.