AGDER: UDI hadde 11. april innleveringsfrist for tilbud om drift av asylmottak med til sammen 10.000 plasser. Kommuner, organisasjoner og private har levert inn ulike tilbud om drift av mottak i alle landsdeler.

Torsdag morgen offentliggjorde UDI anbudene.

De nye tilbudene har kommet inn i Søgne, Vennesla, Lindesnes, Farsund, Arendal, Åmli, Vegårshei, Grimstad, Songdalen, Lillesand, Mandal og Tvedestrand. I noen av kommunene har det kommet tilbud om flere mottak.

— Vi er fornøyd med pågangen. På landsbasis har det kommet inn 97 anbud. I Region Sør har det kommet inn 20. Det betyr at det blir en reell konkurranse. For oss er det gunstig, sier regiondirektør for Region Sør, Tormod Stavenes. Det siste året har UDI slitt med å få inn tilbud om nok mottak.

Men på Åros er det ikke lenger mottak:

Region Sør skal etter planen ha 1600 plasser, men har fått tilbud om nesten 3000. Regionen omfatter Telemar, Vestfold og Agder-fylkene. Andre regioner, som øst, har fått inn færre tilbud enn det de ønsket.

— Det kan bety at vi kjøper flere i vår region, men det viktigste er å følge premissene i anbudskonkurransen, sier Stavenes.

Regionkontorene skal nå vurdere hvilke tilbud UDI skal inngå kontrakt med. Når dette er avklart om noen uker, vil listen over inngåtte avtaler bli offentlig, skriver UDI på sine nettsider.

Arve Danielsen er styreleder i Stiftelsen Sana. De har levert inn anbud på nytt asylmottak i Grimstad. Foto: Roald Ankersen

På landsbasis har UDI offentliggjort tilbud om 12.746 plasser. Noen av tilbudene er ikke offentliggjort ennå fordi kommunene ikke er varslet. Totalt kom det inn tilbud om 15.600 plasser fordelt på 97 mottak.

Tabellen vil bli oppdatert med noen flere navn når berørte kommuner er varslet. Stavenes sier at listen over tilbud i Agder nå er komplett.

UDI har sagt at de ønsker at mottakene skal være i drift fra 1. juni, men dette er et forhandlingsspørsmål med tilbyderne.

Til tross for at ankomstene av asylsøkere til Norge er ualminnelig lave bygger Utlendingsdirektoratet opp mottakskapasiteten i Norge. I fjor på denne tiden ble den bygd ned mens flyktningstrømmen til Europa hadde begynt.

— Vi ønsker ikke en repetisjon av 2015. Får vi lignende ankomsttall ønsker vi å håndtere det bedre enn i fjor. Derfor er ikke 85 prosents belegg lenger så førende, sier regiondirektør i UDI Sør Tormod Stavenes.

- Og faren er at flere mottak blir stående halvtomme?

— Ja, det er dilemmaet. Men vi vil heller ha en buffer. Vi legger opp til en overkapasitet i forhold til tidligere år, sier Stavenes.

Disse asyloperatørene har levert inn anbud for Sørlandet:

Søgne:

Norsk Asyl AS 130 plasser

Humaq AS: 180 plasser

Vennesla:

Lindhus Utleie AS 125 plasser

Humaq AS 180 plasser

Lindesnes:

Humaq AS 180 plasser

Farsund:

Travelleres mottak AS 150 plasser

Arendal:

Sørlandet Resort Drift AS 230 plaser

Åmli:

Refsor AS 100 plasser

Vegårshei:

Vegårshei kommune 80 plasser

Grimstad:

Stiftelsen Sana 150 plasser

Humaq AS 180 plasser

Songdalen:

Norsk Asyl AS 130 plasser

Lillesand:

Sannheten Norge AS 130 plasser

Mandal:

Humaq AS 180 plasser

Tvedestrand:

Humaq AS 180 plasser

Ca 20 prosent er såkalte stykkprisplasser, resten er ordinære plasser i mottak.