Næringslokalene i Rona Senter sto ferdig før jul, mens boligene ble ferdigstilt for en måneds tid siden. Foto: Reidar Kollstad
Næringslokalene i Rona Senter sto ferdig før jul, mens boligene ble ferdigstilt for en måneds tid siden. Foto: Reidar Kollstad
Næringslokalene i Rona Senter omfatter dagligvarebutikk, frisør, apotek, treningssenter og tannklinikk. Foto: Reidar Kollstad

— Mest av alt kan Solsiden-prosjektet være en vekker for hele bransjen. Det er ikke lenger nok å bygge leiligheter; du må tenke nytt og ha et godt konsept. Det har skjedd mer de siste to enn de siste ti årene, nå må du vite helt sikkert at du designer 2015-kvalitet både arkitektonisk og økonomisk før du går i gang, sier eiendomsrådgiver Espen Solum, til daglig distriktsleder i Huseiernes Landsforbund.

Én måned etter ferdigstillelse er kun seks av 36 leiligheter solgt i seniorprosjektet Solsiden Rona.

– Med så lang salgsperiode er seks av 36 solgte nedslående, sier eiendomsrådgiver Espen Solum. Foto: Jon Anders Skau

— De har jo bommet på et eller annet når man ellers i prosjektmarkedet selger veldig bra. Da er ikke seks leiligheter mye å slå i bordet med, konstaterer Solum, som påpeker at han i denne saken ikke uttaler seg som huseierrepresentant, men som bransjemann gjennom 40 år.

Mange på visning

Rundt hundre personer møtte fram da Solsiden Rona ble lansert i august 2013. I juni i fjor var det visning på byggeplassen med 80 fremmøtte. Torsdag er det «relansering» og ny visning.

— Vi har to visningsleiligheter, og selve trivselsstua er ferdig innredet. Prosjektet fremstår på en litt bedre måte nå, uttaler boligsjef Roald Aga Pedersen i Kruse Smith til Fædrelandsvennen.

- Er dere urolige for det svake salget?

— Personlig er jeg ikke urolig, men jeg synes det er rart at det ikke er solgt flere. I forhold til mange andre prosjekter har vi hatt veldig mye folk på visning, jeg tror det er et tidsspørsmål før det løsner, svarer boligsjefen.

Redusert serviceavgift

Den månedlige serviceavgiften fikk skylden for en særdeles treg salgsstart. Nå er avgiften redusert fra opprinnelige 4250, via 1500 til 1000 kroner. Aldersgrensen (70 år) er fjernet for lengst.

— Vi har lært, bedyrer Roald Aga Pedersen.

Renta er lav, så vi ser ikke svart på dette.

- Og nå sitter dere med store kostnader for et ferdig bygg?

— Jo, men så er vi også store. Renta er lav, så vi ser ikke svart på dette. Det er konkurrerende prosjekter overalt, vi må bare kjempe og jobbe hardt hver dag.

Solsiden eies med en tredel hver av entreprenørene Kruse Smith, BRG og gründer Hilde Sundstøl, som i 2012 solgte 13 barnehager for å satse på privat eldreomsorg.

- Må tas barske grep

Espen Solum tør ikke være konkret på hva som mangler, men han er klar på at konseptet burde vært knadd bedre.

— Det synes å ha vært et dårlig fokus på å maksimere nærings- og boliginteressene i prosjektet. Boligene skal ha sol, ro og utsikt. I dagens marked er det «survival of the fittest». Det finnes gode leilighetsprosjekter både på Hånes Panorama og på Hånestangen, og flere er på trappene, sier eiendomsrådgiveren, som mener det aldri er for sent å gjøre noe med konseptet:

- Her må det tas barske grep, mener han.

Tross labert salg blebyggingen av RonaSenter igangsatt. Det skyldes at rundt to tredeler er regulert til næring, der mesteparten er utleid.

Før jul åpnet senteret med dagligvarebutikk, frisør, apotek, treningssenter og tannklinikk.

Kopierer Filadelfias oppskrift

Menigheten Filadelfia bygger seniorleiligheter i kvartal 42 i Kvadraturen, også kalt Q42. Halvannet år før ferdigstillelse er hele 47 av 71 enheter solgt.

Nå har deres driftsselskap, Trivselssenteret AS, overtatt ansvaret for Solsiden Rona. Samtidig har BRG og Hilde Sundstøl kjøpt seg inn i selskapet (20/20).

Filadelfia reiser et nytt kvartal i Kvadraturen, som skal stå ferdig høsten 2016. Allerede nå er 47 av 71 leiligheter solgt, og suksessmodellen adopteres av Solsiden Rona. Foto: Kristin Jarmund Arkitekter/ Brick Visual

— Hva har gått galt på Rona? - Jeg tror det er en kombinasjon av pris på service og usikkerhet om konseptet. Dette er litt enklere for oss å kommunisere og få satt inn i en ramme. Det er ikke noe feil med anlegget, leilighetene er flotte med fine fellesarealer, mener Billy Øksendal, prosjektleder for Q42. Nå kopieres deres modell til Solsiden. Grunnpakken til 1000 kroner måneden inkluderer enkel oppfølging og tilgang til trivselsstua sentralt i bygget. Så kan man kjøpe helsetjenester ved behov.

— Vi velger å legge prisen veldig lavt, så folk slipper å betale for noe de ikke har bruk for, sier Øksendal.

Å rulle ut det som vi planla i sin tid, har vi tenkt oss om én gang til på.

Solsiden Rona skulle være det første i en omfattende satsing på private omsorgsboliger. Men med den labre interessen er planene lagt på hylla.

— Å rulle ut det som vi planla i sin tid, har vi tenkt oss om én gang til på, bekrefter direktør Gunnar Thompson hos BRG Entreprenør.

Gründer Hilde Sundstøl har ikke besvart Fædrelandsvennens henvendelser.